Depozitul ecologic din Cluj, in asteptarea acordului de mediu

Depozitul ecologic din Cluj, in asteptarea acordului de mediu

Proiectul privind crearea acelui depozit ecologic in localitatea Farcasa a ajuns in momentul de fata la capitolul emitere acord de mediu de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca.

Conform proiectului care urmeaza a fi implementat, Centrul de Management Integrat al Deseurilor din localitatea Sarbi, comuna Farcasa, va fi dotat cu 4 celule de depozitare ce vor deservi judetul timp de 28 de ani, capacitatea depozitului fiind de circa 1.946.466,4 m3.

Din proiect aflam spre exemplu ca amplasamentul statiei de transfer de la Moisei se afla in imediata vecinatate a limitei sitului Natura 2000 Muntii Maramuresului si in interiorul Parcului Natural Muntii Maramuresului.

Statia de sortare si transfer din Sighetu Marmatiei va avea o capacitate totala de procesare de aproximativ 42.000 t/an, din care aproximativ 25.000 t/an deseuri mixte si 17.000 t/ an deseuri reciclabile.

Statia de transfer din Moisei va avea o capacitate totala de procesare de aproximativ 31.000 t/an, din care aproximativ 24.000 t/an deseuri mixte si 7.000 t /an deseuri reciclabile.

Statia de transfer din Tǎrgu Lapus – o capacitate totala de procesare de aproximativ 10.000 t/an, din care 6.000 t/an deseuri mixte si 4.000 t / an deseuri reciclabile.

In cadrul proiectului mai vorbim de o serie de depozite urbane propuse pentru inchidere. Vorbim de cele din Satu Nou de Jos (comuna Grosi), Sighetu Marmatiei, Seini, Arinies (Borsa), Viseu de Sus, Targu Lapus, respectiv punctele de colectare deseuri voluminoase Baia Mare, Targu Lapus, Somcuta Mare, Sighetu Marmatiei, Seini, Borsa si Viseu de Sus.

Centrul de management integrat al deseurilor va fi amplasat in intravilanul comunei Fǎrcasa, satul Sarbi, pe o suprafatǎ de teren de 200000 mp, domeniul public al comunei Fǎrcasa, in administrarea Consiliului Judetean Maramures, folosintǎ actualǎ: teren neproductiv, pǎsune, destinatia stabilitǎ prin documentatiile de urbanism si amenajarea teritoriului aprobate: zona constructii aferente lucrǎrilor tehnico-edilitare.

Distanta de la depozit la zonele de locuit este de 1540 m fatǎ de localitatea Fǎrcasa, 1420 m fatǎ de localitatea Sarbi, 1040 m fatǎ de localitatea Buzesti si cuprinde zona de depozitare – depozit de deseuri nepericuloase – clasa b, zona de retentie ape pluviale, retele de colectare si transport levigat, retele de colectare, transport si tratare gaz de depozit, retele de colectare ape pluviale, zona tehnica – statie de epurare, statie de sortare deseu uscat, statie de tratare mecano-biologica, zona administrativa – receptie/cantarire, cladire administrativa, accese, parcari, post de transformare, gospodarie de apa, statie de alimentare cu carburanti, respectiv zona plantatii verzi de protectie pe conturul amplasamentului,

In cazul statiei de sortare, statie de transfer si centru de colectare deseuri voluminoase de la Sighetu Marmatiei distanta de la statia de transfer si sortare la zonele de locuit este de circa 200-250m.

La Targu Lapus distanta de la statia de transfer la zonele de locuit este de 513 m fatǎ de localitatea Dumbrava si 1117 m fatǎ de orasul Targu Lǎpus, la Moisei folosinta actualǎ a terenului este de fanete, distanta de la statia de transfer la zonele de locuit – 200-250m, amplasamentul fiind situat in imediata vecinǎtate a limitei sitului Natura 2000 Muntii Maramuresului si in interiorul Parcului Natural Muntii Maramuresului.

Trebuie spus ca despre implementarea acestui proiect s-au interesat inclusiv cei de la Fundatia Greenpeace CEE Romania, care au solicitat informatii referitoare la proiect.-CMID Farcasa, pe procedura de emitere a acordului de mediu. ARPM Cluj Napoca a raspuns prin adresa nr.3168/19.03.2012. La fel si Asociatia Eco Ruralis Cluj Napoca, care a solicitat informatii referitoare la proiect. ARPM Cluj Napoca a rǎspuns prin adresa nr.2514/07.02.2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *