Deputatii pun umarul la extinctia sturionilor!

sturioni.jpgDeputatii au aprobat in data de 22 septembrie 2009 pescuitul sturionilor in scop comercial. Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) solicita autoritatilor competente reanalizarea legii si modificarea ei, astfel incat aceasta specie pe cale de disparitie sa fie in continuare protejata.

Folosind expresii ambigue si aparent inofensive, deputatii din comisiile de Agricultura si de Mediu au modificat prevederile Ordonantei de Urgenta 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, legalizand pescuitul sturionilor in scop comercial.

Astfel, la initiativa deputatilor PSD+PC Ioan Munteanu, Vasile Mocanu, Gheorghe Antochi, Ion Dumitru, Filip Georgescu, Marian Ghiveciu, Victor Surdu, Culita Tarata si Valeriu Steriu, comisiile de Agricultura si de Mediu din Camera Deputatilor au adoptat, la mijlocul lunii septembrie 2009, legalizarea pescuitului sturionilor si in alte scopuri decat pentru acvacultura. Astfel, „pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru repopulare”, prevazut in OUG 23/2008 ca infractiune, a fost inlocuit in noua lege cu expresia mult mai permisiva: „constituie infractiune […] pescuitul neautorizat al sturionilor”.

De asemenea, prevederea OUG 23/2008 care interzicea „detinerea/transportul/ comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni, cu exceptia celor proveniti din acvacultura” a fost modificata fiind puse sub interdictie „detinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni fara documente sau marcaje justificative legale”.

In acelasi timp, deputatii PDL Sulfina Barbu, Mihail Boldea, Valeriu Tabara, Corneliu Olar si Mircia Giurgiu au propus si ridicarea interdictiei privind „pescuitul cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”, prevazuta in textul initial al OUG 23/2008.

Modificarile propuse si adoptate de cele doua comisii au fost aprobate in plenul Camerei Deputatilor in data de 22 septembrie 2009, aceasta lege fiind promulgata de presedintele Romaniei la data de 13 octombrie 2009. Legea 317/2009 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 23/2008 privind pescuitul si acvacultura a fost publicata in Monitorul Oficial 708/2009.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta considera ca aprobarea Legii 317/2009 constituie nu numai un exemplu de incompetenta a institutiilor cu capacitate de decizie din Romania, dar si o dovada de rea-intentie, redeschiderea pescuitului la sturion distrugand iremediabil aceasta specie deja aflata pe cale de disparitie in Romania si in lume.

In acest context, SDD constata cu ingrijorare deteriorarea constanta a cadrului legislativ privind conservarea biodiversitatii din Romania si cere autoritatilor competente adoptarea unei noi legi pentru interzicerea pescuitului sturionilor in scop comercial. Astfel, SDD va inainta o scrisoare deschisa Presedintiei Romaniei, Parlamentului Romaniei, Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, precum si Comisiei Europene.

In acelasi scop, SDD va organiza in perioada imediat urmatoare mai multe actiuni de protest prin care va atrage atentia asupra consecintelor scoaterii acestei specii de sub protectia legii.

„A fost o lovitura de stat si mai ales de (coalitie) de partid data patrimoniului pisciol din Delta Dunarii. pe blat, la panda si mai ales cu instinct de pradator cum numai la politicienii in campanie electorala mai vezi. Propunerea pentru dezinterdictia pescuitului la sturion si la pescuitul cu setca era veche – zvonurile circulau demult, iar PSD si PDL Tulcea o asteptau la cotitura campaniei – si pana la urma s-a facut la propunerea unui controversat presedinte ANPA, ca Valentin Bucz si cu ajutorul Comisiilor de Agricultura si de Administratie-Mediu din motive electorale si care tin, cu voia dumneavoastra, ultima pe lista, de bani pentru partid. Si sa nu uit, si cu complicitatea fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu, ea insasi initiatoare a amendamentului de reintroducere a setcii! Desi MInisterul Agriculturii detine studii care motiveaza puternic interdictia pe 10 ani la pescuitul la sturion, desi braconajul este mai invaziv ca niciodata si desi Directia Europeana de Pescuit a Comisiei Europene a sustinut frenetic aceasta masura, cat si interzicerea setcii, acum legea, prin articolele 60, 64 si 65, NU mai interzice nici una, nici alta”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Pescuitul sturionilor in scop comercial a fost interzis in Romania in anul 2006 prin ordinul comun al ministrilor Agriculturii si Mediului pentru o perioada de zece ani, masura impusa de declinul constant inregistrat in randul populatiei de sturioni din apele de pe teritoriul Romaniei.

Dintre speciile de sturioni care traiesc in apele Romaniei, referatele stiintifice arata ca viza este specie critic periclitata/extincta, nisetrul, morunul si pastruga sunt specii periclitate, iar cega este considerata specie vulnerabila.

Statisticile arata ca sturionii inregistreaza un declin continuu in ultimii 40 de ani, cantitatile pescuite scazand de la 300 de tone, in anul 1960, la aproximativ 6 tone, in anul 1994.

Potrivit cercetatorilor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii”(INCDDD), datele stiintifice sunt confirmate si de capturile reduse ale pescarilor. Astfel, in anii 2005 si 2006 au fost capturate numai doua exemplare de nisetru.

Conform datelor INCDDD, principalele zone de pescuit sturioni in Romania sunt la sudul gurilor de varsare Sulina si Sfantu Gheorghe si pe Dunare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *