Deputatul Mugur Cozmanciuc: Inundatiile ar putea fi evitate daca statul ar solutiona problema jafurilor de padure

Ministerul Mediului va preveni inunda?iile cu ajutorul unui sistem IT de 77 milioane de euro
Deputatul Mugur Cozmanciuc: Inundatiile ar putea fi evitate daca statul ar solutiona problema jafurilor de padure
Deputatul Mugur Cozmanciuc: Inundatiile ar putea fi evitate daca statul ar solutiona problema jafurilor de padure

Ploile din ultima perioada au facut ravagii in tara si, ca in fiecare an, autoritatile par depasite de situatie. Pagubele sunt uriase, iar inundatiile au facut si victime omenesti. Unii politicieni vin sa ofere solutii in acest sens, printre acestia numarandu-se si deputatul Mugur Cozmanciuc, acesta fiind de parere ca „inundatiile din Romania ar putea fi evitate, in mare parte, daca ar exista o colaborare eficienta intre stat si sectorul forestier”. In acest sens, deputatul solicita un acord national al clasei politice.

„Zilele acestea, hidrologii au instituit din nou cod portocaliu de inundatii pe raurile din opt judete. Din pacate, ne amintim de inundatii doar prin prisma efectelor, nu atunci cand construim politici si cand facem bugete. Scurgerile importante de pe versanti, torentii si paraiele, viiturile rapide pe raurile mici, toate acestea sunt premise pentru inundatii devastatoare. Cauza principala este lipsa unor amenajamente bine executate, fie ca vorbim de corectare de torenti, fie de programe de impaduriri. Finantarea pentru programele de impaduriri lipseste cu desavar?ire in Romania, iar sectorul forestier este din ce in ce mai birocratizat si se ocupa de orice altceva, doar de gestionarea padurii nu. Cel mai bun exemplu in acest sens este si cel mai prost exemplu recent de politica publica in domeniul forestier.

Astfel, HG nr. 470/2014 nu face altceva decat sa puna presiune pe proprietarii si administratorii de paduri, fara a solutiona problema jafului de padure si problema lucrarilor de impaduriri. Aceasta Hotarare de Guvern era menita sa transpuna in practica romaneasca o directiva europeana privind transabilitatea materialului lemnos. Ce face HG, de fapt, nr. 470/2014? Obliga la cumparea unor GPS-uri de catre cei care administreaza padurea, ii obliga pe acestia sa realizeze mai multe documentatii, introduce avize peste avize. O consecinta devastatoare a masurilor fara finantare o vedem la inundatii: administratori obligati sa faca lucrarile de impaduriri superficial si sa foloseasca pentru harti putinii bani pe care ii alocau padurilor.

Directiva este necesara pentru protectia si dezvoltarea padurilor, insa introducerea unor noi masuri trebuie sa fie mereu insotita de prioritatile locale. Trebuie sa existe un echilibru intre armonizarea legislatiei si practicilor in plan european, pe de o parte, si nevoile locale, pe de alta parte. Inundatiile recurente ne atrag atentia ca avem nevoie de impaduriri, gandite strategic, in zonele cu gradul cel mai mare de risc, pentru a putea proteja si salva viata oamenilor si putinele bunuri pe care le au.

Implementarea unor masuri de tipul celor derivate din directiva europeana privind trasabilitatea materialului lemnos are nevoie de fondurile necesare, care nu trebuie sa puna in pericol alte masuri – la fel de necesare – din sectorul forestier. Si trebuie corelata mult mai riguros cu cerintele de mediu. Trebuie sa existe un acord la nivel national, asumat de absolut toate partidele politice, pentru a salva viata oamenilor, in primul rand, si pentru a salva padurile, in al doilea rand. Avem nevoie de impaduriri bine gandite pentru a preveni extinderea inundatiilor, nu de harti pentru paduri luate de mult de ape!”, spune deputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *