Der Spiegel: Industria energiei solare se afla la un punct de cotitura

Der Spiegel: Industria energiei solare se afla la un punct de cotitura

Compania Q-Cells a dat faliment, inregistrand pierderi de 846 milioane euro in 2011.

Der Spiegel: Industria energiei solare se afla la un punct de cotitura. Falimentul Q-Cells arata ca zilele productiei de celule solare in Germania sunt numarate. De vina este presiunea concurentei chineze, dar si politica de subventionare a Berlinului.

Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revista a presei europene, in zece limbi.

Nu cu mult timp in urma, Q-Cells trecea drept un concern energetic al viitorului. Firma era odinioara cel mai mare producator de celule solare din lume. Chiar si in timpul crizei financiare, ea trecea drept masina de bani si candidat la indicele DAX.

In jurul locatiilor de productie ale Q-Cells din orasul Bitterfeld-Wolfen, intr-o fosta zona de extractie a carbunelui brun din Saxonia-Anhalt, s-a nascut asa numita Solar Valley (Valea Soarelui), denumita dupa Silicon Valley din California.

De ceva vreme, atmosfera a devenit tot mai intunecata in Valea Soarelui. Iar acum, odata cu falimentul Q-Cells, ea traieste cea mai neagra perioada. Concernul energetic al viitorului ameninta sa devina un concern energetic fara viitor.

In 2011, Q-Cells a suferit pierderi in valoare de 846 milioane de euro. Solar Valley este acum amenintata de disponibilizari masive, pentru ca acolo inca mai lucreaza multi dintre cei 2.200 de angajati ai Q-Cells.

Mii de mici intreprinderi afectate

Pentru industria solara germana, insolventa acesteia este un nou soc. Este deja cel de-al patrulea faliment major care dezvaluie criza din acest domeniu si care arata clar cum sunt sufocate concernele germane de energie solara de catre concurentii lor asiatici.

Si aceasta in ciuda subventiilor in valoare de miliarde si tocmai acum cand curentul rezultat din energia solara devine incet-incet competitiv. Iar loviturile sunt tot mai rapide.

In decembrie 2011, doi giganti ai bransei au alunecat in faliment: firma berlineza Solon si compania Solar Millennium din Erlangen. La Solon, compania indiana Microsol a preluat activitatile principale, iar numarul angajatilor a scazut de la 1000 la 400. Falimentul companiei Solar Millennium a atins in schimb si mii de mici investitori.

In martie 2012 si mai multe firme au anuntat intrarea lor in insolventa, precum compania Scheuten Solar, care prezentase in urma cu opt ani la Freiburg cel mai mare modul solar din lume.

Criza solara germana a lovit toate acele firme care au luat decizii de management eronate. Acestea s-au prins ca piata se schimba intr-un ritm record, dar au reactionat prea tarziu sau prea ezitant. Subventiile de stat pentru energie solara au fost un mijloc politic foarte eficient pentru a avansa noua eco-tehnologie – dar ele pierd acum repede in insemnatate pe o piata care se maturizeaza rapid.

Si aceasta nu are de-a face cu faptul ca guvernul reduce subventiile – oricum nu ar mai fi putut salva firmele care au facut deja ani de zile greseli de management.

Produse usor de copiat

Cel mai bun exemplu este Q-Cells. Compania a inceput abia in vara lui 2011 sa delocalizeze o parte mai mare din productie in Malaezia. Ori la acel moment era deja clar ca producatorii germani nu pot tine pasul cu cei asiatici. Avertismente in aceasta privinta au existat cu ani inainte. Celulele solare sunt un produs tehnologic relativ usor de realizat si de copiat.

E drept ca productia este realizata in primul rand cu ajutorul masinilor, dar intr-o tara precum China totul este mai putin costisitor in fabrica – de la caramizile din zid, pana la personalul de serviciu. In plus, industria solara este considerata tocmai in Beijing o mare prioritate, iar guvernul ii alimenteaza pe producatori cu credite foarte avantajoase.

Firme precum Q-Cells, care au mizat pe localizarea in Germania, nu mai aveau nicio sansa de ani de zile si nu au simtit concurenta in toata duritatea ei, pentru ca, prin subventionarea energiei solare, cererea a explodat in perioada 2009-2011. Ea a crescut atat de repede incit si firmele ramase in urma in competitia globala au mai putut sa scape de o mare parte din productie.

Tocmai boom-ul declansat de subventiile din anii trecuti le este acum fatal firmelor cu activitati legate de energia solara, pentru ca cererea mare a alimentat productia industriala de masa a celulelor, mai ales in China. Doar in 2011 preturile modulelor solare au scazut cu 30-40% – mult mai repede decat au putut nemtii sa amortizeze costurile de productie.

Noi scaderi de pret

Si in anul curent sunt asteptate noi scaderi masive de pret. Avansul asiatic fata de nemti creste. In 2008, productia chineza de celule solare reprezenta doar 33% din cea mondiala, dar de anul trecut ea reprezinta 57% din aceasta. Guvernul german va reduce semnificativ subventiile pentru energie solara de la 1 aprilie.

Pe termen mediu, concurenta va lovi si alte zone ale sectorului solar german. De exemplu firme precum Centrotherm, care construiesc masini ce produc celule solare. E adevarat ca dezvoltarea acestui tip de masini este mai complicata, dar la targurile de specialitate precum Intersolar, tot mai multi producatori de masini asiatici isi prezinta deja produsele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *