Descarcarea nu va doare, dar va lasa fara onoare

Descarcarea nu va doare, dar va lasa fara onoare

Re.Generation s-a prezentat in fata Ministerului Culturii si Patrimoniului National pentru a le reaminti membrilor Comisiei Nationale de Arheologie ca acordarea unui nou aviz de descarcare de sarcina arheologica la Rosia Montana este un act lipsit de legalitate si contravine eticii profesionale.

Pentru a treia oara consecutiv[i], activistii Re.Generation s–au infatisat la sedinta Comisiei Nationale de Arheologie in cadrul careia se preconiza dezbaterea unei noi solicitari de descarcare de sarcina arheologica a masivului Carnic, solicitare depusa in vara anului 2010 de catre Rosia Montana Gold Corporation.

Afisand mesajul „Descarcarea nu va doare, dar va lasa fara onoare”, activistii i-au intampinat pe membrii Comisiei la intrarea in minister cu cate un document care prezenta argumentele tehnice si deontologice pentru care un nou aviz de descarcare arheologica a masivul Carnic de la Rosia Montana nu ar trebui votat.

De asemenea, Re.Generation a solicitat membrilor Comisiei Nationale de Arheologie sa actioneze profesional si legal in aceasta cauza a patrimoniului subteran de la Rosia Montana.

O noua descarcare de sarcina arheologica s-ar afla in contransens cu opinia general exprimata a comunitatii stiintifice internationale, mai ales in contextul recentei reintroduceri a masivului Carnic in Lista Monumentelor Istorice[ii], dar si a certificarii de catre instanta a ilegalitatii unei astfel de decizii de descarcare arheologica.

Propunerea pentru distrugere prin aprobarea solicitarii de descarcare arheologica constituie si o incalcare a recomandarilor Codului Deontologic al Arheologului, din care amintim art. 7. Arheologii nu se vor angaja si nu vor permite ca numele lor sa fie asociate cu orice activitate cu impact asupra patrimoniului arheologic care urmareste un profit comercial, obtinut direct din patrimoniul arheologic sau ca urmare a exploatarii acestuia.

[i] Celelalte doua sedinte ale Comisiei Nationale de Arheologie, cand se preconiza dezbaterea descarcarii de sarcina arheologica a masivului Carnic, au avut loc pe 24 septembrie 2010, respectiv 26 noiembrie 2010 ;

[ii] Conform Listei Monumentelor Istorice (LMI 2010), republicata in Monitorul Oficial din data de 01.10.2010 (M.O., Anexa 1, partea I, nr. 670/bis/01.10.2010), intregul Masiv Carnic de la Rosia Montana detine statutul de monument istoric. Astfel, toate componentele de patrimoniu ale acestui monument sunt protejate: intregul sistem de exploatari miniere de epoca romana, precum si exploatarile miniere istorice – medievale si de epoca modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *