Deseuri interzise in rampa de gunoi

In urma unor verificari derulate la rampa de salubrizare a municipiului Botosani, de catre reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani, in scopul revizuirii autorizatiei de mediu, s-au depistat deseuri interzise la depozitare, in special de origine animala, deseuri care favorizeaza transmiterea bolilor in randul cetatenilor.

Reprezentantii serviciului „Autorizare si Controlul Conformarii” din cadrul APM Botosani, au efectuat controlul la solicitarea firmei SC Urban Serv SA Botosani, pentru obtinerea unei noi autorizatii de gospodarire a apelor din partea Administratiei Nationale Apele Romane. Operatorul rampei de salubrizare, SC Urban Serv SA, a realizat deja o parte din masurile necesare conformarii cu legislatia in vigoare.

„Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat prezenta in rampa a unor deseuri interzise la depozitare si anume deseuri animaliere. Trebuie sa reamintim ca, in conformitate cu prevederile legislatiei, este permisa depozitarea in rampa de salubrizare doar a deseurilor menajere”, a declarat Narcisa Dumitriu, consilier in cadrul compartimentului de Relatii Publice si Comunicare, Planuri, Proiecte sau Programe in cadrul APM Botosani. Agentii economici care au ca obiect de activitate prelucrarea carnii sunt obligati sa asigure eliminarea sau valorificarea deseurilor animaliere prin incheierea de contracte cu firme autorizate, in caz contrar, daca operatorii economici folosesc metode ilegale de a scapa de aceste deseuri, risca sanctiuni usturatoare de la Garda de Mediu Botosani. Reprezentantii Comisariatului Judetean de Mediu sustin ca nu au fost inca informati de cei din cadrul APM despre constatarea unor astfel de nereguli. Acestia sustin ca vor lua masuri de indata ce primesc informarea de la reprezentantii APM Botosani.

Lege cu probleme
Organele de control se confrunta in astfel de situatii cu o problema in cadrul legislatiei, care prevede sanctiunile, insa nu si organul de control care trebuie sa aplice sanctiunea. In astfel de cazuri, comisarii Garzii de Mediu au de pierdut daca aplica o sanctiune pe acest segment, deoarece, odata contestata, amenda este anulata de instanta. „Am aplicat o sanctiune pe aceasta problema, insa a fost contestata, iar agentul economic a avut castig de cauza, pentru ca legea nu prevede care este organul care poate aplica sanctiunea. Din acest motiv ne ferim sa aplicam sanctiuni in aceasta zona. Insa putem aplica amenzi pe regimul deseurilor. Legat de rampa de gunoi, daca ni se va comunica situatia, vom face verificari si vom lua masuri in consecinta”, a declarat comisarul Lucia Ureche, responsabil in relatia cu publicul in cadrul CJM Botosani. In urma cu aproximativ o luna, s-a mai constatat o situatie similara la rampa de gunoi a orasului, atunci fiind sanctionata o persoana fizica cu 20 de milioane lei vechi.

Urban Serv trebuie sa pregateasca inchiderea rampei
Avand in vedere termenul de inchidere a depozitului, anul 2012, operatorul depozitului trebuie sa pregateasca proiectul de inchidere in vederea emiterii avizului de inchidere de catre APM Botosani. „La inceputul lunii noiembrie 2007 a avut loc la Bucuresti lansarea proiectului ISPA „Asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor in sectorul de gestionare a deseurilor in Romania”. In cadrul acestui proiect de asistenta tehnica va fi realizata documentatia tehnica pentru viitorul depozit zonal de deseuri care va deservi intregul judet”, a mai adaugat Narcisa Dumitriu.

Sursa: Evenimentul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *