Deseuri periculoase stocate aiurea de agentii economici. A intervenit politia

Deseuri periculoase stocate aiurea de agentii economici. A intervenit politia
 Deseuri periculoase stocate aiurea de agentii economici. A intervenit politia
Deseuri periculoase stocate aiurea de agentii economici. A intervenit politia

Potrivit Politiei Romane, 126 de infractiuni au fost constatate de politistii specializati in arme, explozivi si substante periculoase, in urma unei actiuni nationale, pentru verificarea operatiunilor cu substante si deseuri periculoase. Peste 70 de kilograme si 80 de litri de substante chimice periculoase au fost indisponibilizate. In perioada 8 septembrie – 24 octombrie, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IGPR si Garda Nationala de Mediu au initiat si coordonat o actiune nationala pentru prevenirea, identificarea si sanctionarea faptelor de natura penala si contraventionala la regimul substantelor si deseurilor periculoase. Actiunea a urmarit verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale din domeniu, a modului de efectuare a operatiunilor cu substante si deseuri periculoase si a conditiilor in care agentii economici desfasoara aceste operatiuni. Echipele de control au efectuat verificari si controale la 766 de agenti economici ce detin, produc sau efectueaza operatiuni cu substante si deseuri chimice periculoase.

In urma activitatilor desfasurate, politistii au constatat 126 de infractiuni, dintre care 100 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului, 14 infractiuni de trafic de produse sau substante toxice, 8 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, 3 infractiuni de exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati si una la Legea nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri. De asemenea, pentru alte nereguli constatate, echipele de control au aplicat 37 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 464.500 de lei. Au fost indisponibilizate in vederea confiscarii 75 de kilograme si 80 de litri de substante chimice periculoase. Totodata, au fost identificate si repuse in circuitul legal aproximativ 18.714 litri si 294.692 de kilograme de deseuri periculoase. De exemplu, la data de 22 septembrie, politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Ialomita si comisari de la Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu Ialomita au efectuat un control la punctul de lucru din Fetesti al unei societati comerciale din Tandarei. In urma verificarilor, au fost identificate 52 de tone de deseuri periculoase, preluate din anul 2009 de la o alta societate comerciala, pentru stocare temporara. Deoarece societatea nu a predat deseurile pentru neutralizare la o firma autorizata, in termenul prevazut de lege, in cauza a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase.

In urma verificarilor efectuate de politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bacau la punctul de lucru din orasul Buhusi al unei societati comerciale din Piatra Neamt, a fost identificat un recipient cu 400 de kg. de clorit de sodium, etichetat cu simbolul de toxicitate. Din verificarea documentelor societatii a rezultat ca produsul era detinut fara drept, nefiind mentionat in autorizatia de mediu si nici in lista substantelor si preparatelor chimice periculoase comunicate de societate catre I.T.M. Bacau. In cauza, a fost intocmit dosar penal fata de societate si reprezentantul acesteia sub aspectul comiterii infractiunilor de trafic de produse sau substante toxice si neluarea masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor chimice periculoase care au devenit deseuri.

Politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Galati au efectuat un control la o firma din Galati, care detinea la cele doua puncte de lucru din Galati 200 de tone de deseuri periculoase si nepericuloase, achizitionate in cursul anilor 2013-2014, fara a detine autorizatie de mediu, aceasta fiind expirata din luna mai 2013. Totodata, ca urmare a verificarilor efectuate s-a stabilit ca aproximativ 15.000 kg de deseuri periculoase au fost colectate inainte de anul 2008, iar reprezentantii societatii nu au luat masuri de eliminare a acestora in termenul prevazut de lege. Deseurile pe care societatea le are in stoc, la ambele puncte de lucru, erau depozitate in conditii improprii (in aer liber, fara a fi acoperite si fara a fi depozitate in conditii de natura sa nu provoace poluarea mediului), iar depozitele nu erau asigurate cu paza, cu sisteme de protectie antiefractie sau cu sisteme de monitorizare. In cauza se fac cercetari pentru savarsirea infractiunilor de neluarea masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase devenite deseuri, exercitarea fara drept a unei profesii sau acvtivitati si nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de deseuri si substante periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *