Deseuri procesate cu bani europeni, la Bistrita Nasaud si Vaslui

Energie din de?euri la Complexul Energetic Hunedoara
Deseuri procesate cu bani europeni, la Bistrita Nasaud si Vaslui
Deseuri procesate cu bani europeni, la Bistrita Nasaud si Vaslui

Centrul de management integrat al deseurilor din localitatea Tarpiu, judetul Bistrita-Nasaud, construit cu fonduri europene, a devenit operational. Firma care se va ocupa de gestionarea acestuia este SC Vitalia SRL din judetul Prahova.

Centrul de la Tarpiu a fost realizat in baza proiectului cu fonduri europene castigat de Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, care a prevazut inchiderea gropilor de gunoi neconforme, construirea a cinci statii de transfer si a unui centru de management al deseurilor, unde acestea vor fi selectate si valorificate.

“Este un proiect important, derulat cu foarte multe greutati si obstacole, dar sunt bucuros ca am reusit sa ajungem la final. (…) Suntem in momentul de fata la prima celula, in proiect urmeaza sa se mai construiasca inca trei celule. Durata medie de viata unei celule este intre patru si sase ani”, a declarat presedintele CJ Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, la ceremonia de inaugurare de luni.

SC Vitalia a preluat in administrare, pentru o perioada de 20 de ani, noul depozit de deseuri al judetului, in suprafata de 11,2 hectare, statiile de sortare si compostare, statia de epurare, bazinul pentru levigat si platforma electronica pentru cantarire auto, alaturi de celelalte dotari.

Potrivit contractului semnat cu Consiliul Judetean, SC Vitalia va avea de platit in fiecare an o redeventa egala cu 20% din valoarea contractului anual de concesiune, dar nu mai putin de 200.000 de euro. Contractul semnat cu CJ este in valoare de aproximativ 18 milioane de lei, fara TVA (patru milioane de euro).

O investitie de 35 de milioane de euro

Pe de alta parte, in judetul Vaslui au demarat lucrarile pentru constructia unei gropi ecologice de gunoi, lucrari care vor costa peste 35 de milioane de euro. Groapa va fi amenajata in comuna vasluiana Rosiesti, proiectul fiind unul de anvergura pe care autoritatile il au in vedere de aproximativ 10 ani.

“Este un proiect la care s-a lucrat multa vreme, l-am asteptat cu totii. Au fost demarate in sfarsit lucrarile si asteptam ca ele sa fie gata la termenele stabilite. Normele UE s-au inasprit, iar cei de la Mediu sunt drastici si aplica amenzi. Europenii sunt foarte duri, iar intr-un an de zile nu vom mai vedea hartii sau sticle pe drumuri. Mediul in care ne desfasuram activitatea toti trebuie imbunatatit. Nu s-a facut nimic in ultimii 40 de ani in materie de mediu. S-au realizat platforme de gunoi doar cu vorba”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi.

Proiectul de constructie a gropii de gunoi de la Rosiesti are o valoare totala de 35.639.950 euro. Prin implementarea proiectului, vor fi realizate cinci zone de colectare a deseurilor, din care patru statii de transfer (Vaslui, Barlad, Husi si Negresti).

La Rosiesti, unde va fi construita groapa ecologica, vor fi depozitate toate deseurile din judet. Tot aici, potrivit proiectantilor, va exista o statie de sortare, una de epurare a deseurilor, statii de alimentare cu apa si energie electrica si spatii administrative. Lipsa unei gropi de gunoi la nivelul judetului Vaslui a facut ca multi primari sa primeasca amenzi consistente din cauza depozitarii necorespunzatoare a deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *