Deseurile de la Autostrada Transilvania, arse in Germania

Reprezentantii Companiei Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADR) au anuntat ca vor transporta in Germania 16.000 din cele peste 50.000 de tone de deseuri toxice de la fostele Uzine Chimice din Turda. CNADR va organiza pe 27 aprilie o negociere accelerata cu mai multe firme pentru a putea muta deseurile din calea viitoarei Autostrazi Transilvania.
deseuri
Directorul de proiect al Autostrazii Transilvania, Radu Gaspar, a declarat ca suma pusa in joc de autoritati este de aproximativ 17 milioane de euro. Gaspar a precizat ca, desi pretul transportului deseurilor intr-un loc special amenajat este relativ scazut (in medie patru euro pe tona), costurile cu tratarea acestora si decontaminarea terenului sunt foarte mari.

„Este vorba despre desuri chimice foarte periculoase care se transporta prin diferite localitati. Aceste deseuri se incarca in camioane cu prelata si se transporta in foste balastiere care au fost tratate cu marma. Dupa depozitare o parte dintre deseuri sunt invelite cu materiale impermeabile, astfel inca apa care rezulta din ploi si care a intrat in contact cu acestea, sa nu se infiltreze in panza freatica”, a spus Gaspar.

Costuri de 1.500 euro pe tona

Oficialul Companiei de Autostrazi a estimat ca, pana la sfarsitul lunii mai, deseurile din comuna Mihai Viteazu vor fi transportate in noul loc de depozitare. Radu Gaspar a mai declarat ca o intre 12.000 si 16.000 de tone de deseuri toxice inca active vor fi transportate in Germania, unde substantele active vor fi anihilate.

„Aceasta manopera costa intre 800 si 1.500 de euro/tona. In locul ramas liber se va trece la o decontaminare prin ardere, o metoda folosita foarte des in tarile din Uniunea Europeana. Va fi folosit un utilaj care seamana cu o combina si care va arde terenul unde au fost depozitate aceste deseuri”, a mai spus Gaspar.

Lucrarile vor fi realizate de firma care va fi declarata castigatoare in urma procedurii de negocieri avansate, iar supravegherea va fi asigurata de Garda de Mediu si Agentia Nationala de Mediu.

Radu Gaspar a mai declarat ca Directia Juridica din cadrul CNADR a fost deja instruita sa recupereze suma de la Primaria Mihai Viteazu si de la firma care a cumparat fostele Uzine Chimice din Turda si care avea obligatia sa anihileze aceste deseuri toxice.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *