Deseurile nucleare din Franta-o problema isi cauta rezolvarea

Deseurile nucleare din Franta- o problema inca nerezolvata

In timp ce Franta isi continua dezvoltarea nucleara si numeroase alte tari sunt interesate de acest mod de producere a energiei electrice, se pune mereu problema limitarii vietii deseurilor din cauza riscului pentru om si mediu.

Dezvoltarea nucleara continua in Europa dar si in India, Brazilia sau Statele Unite. In intreaga lume ar exista 350 de declaratii de intentie pentru constructia de reactoare nucleare, dintre care cam 40 in stare avansata si 35 in constructie. Reactoare capabile sa produca 300 gigawati (adica de cinci ori actualul parc nuclear al Frantei) ar putea fi construite pana in 2030. Acest ritm de dezvoltare pune inevitabil problema deseurilor rezultate din aceasta industrie. Deseuri care pun in pericol omul, mediul si generatiile urmatoare.

Daca 90% din deseurile radioactive isi pierd cel putin jumatate din radioactivite la fiecare 30 de ani, acestea nu reprezinta decat 0,1% din radioactivitate. Cea mai mare parte provine din celelate 10 procente, deseurile cu viata lunga (mai multe mii de ani), care reprezinta 99,9% din radioactivitate. Acestea provin din combustibilul nuclear uzat, dar si din deseurile metalice.

In Franta, pe 31 decembrie 2004, deseurile nucleare de proveniente diverse, reprezentau aproximativ 1.033.000 m³, din care 69%, adica circa 711.700 m³, erau stocate definitiv.90% din radioactivitatea legata de deseurile franceze sunt localizate in doua situri, cel din la Hague (unde activeaza AREVA) si cel din Marcoule (CEA), acestia fiind principalii producatori de deseuri radioactive cu activitate inalta si de activitate medie cu viata lunga, potrivit agentiei nationale de gestionare a deseurilor radioactive (ANDRA).
Problema gestionarii pe termen lung a deseurilor radioactive cu viata lunga a fost pusa in 1991 in timpul unei dezbateri initiate de legea Bataille. Cincisprezece ani mai tarziu, investigatiile si reflectiile au trebuit sa se concretizeze prin votul unei legi care a jalonat termenele unei strategii globale de gestionare a materiilor si deseurilor rezulate din activitatea nucleara. In lipsa unui raspuns stiintific clar, legea din 28 iunie 2006 a prelungit munca de cercetare si a pus in practica un plan de gestionare a materiilor si deseurilor radioactive. Textul vizeaza o gestionare durabila a deseurilor si prevede crearea a doua noi centre de stocare: unul pana in 2019 si altul pana in 2025. ANDRA, agentia desemnata cu gestionarea deseurilor radioactive franceze, a pus in practica proceduri de control si siguranta, care intervin pe tot parcursul lantului de gestiune a deseurilor, de la izolare la stocare.

Limitarea producerii de deseuri

Cel mai bun deseu ramane cel care nu este produs. Daca sloganul acesta are un sens pentru deseurile menajere, poate avea si pentru deseurile radioactive. Daca intervenim asupra procedeelor si a organizarii, este posibil sa reducem considerabil cantitatea de deseuri produse. EDF este o companie care si-a divizat cu 3 volumul deseurilor sale nucleare intre 1985 si 2006, si aceasta la o productie de energie electrica ce a ramas aceeasi. Atragem atentia ca este vorba de volum si nu de cantitate! Pentru a reusi acest lucru compania a folosit masini compactoare performante. Dar nu a facut numai atat. Ameliorand eficacitatea energetica a combustibilului, intreprinderea a redus cu 25% cantitatea de combustibil folosita in fiecare an. Deasemenea, s-a stabilit ca, in amonte, produsele intrate in zona controlata vor fi reduse la produsele strict necesare (unelte nu si ambalaje), cu scopul de a reduce cantitatea de deseuri inca de la sursa. In sfarsit, trierea deseurilor a fost ameliorata cu scopul de a favoriza reutilizarea si reciclarea lor. Anumite deseuri vor fi topite sau incinerate in loc sa fie stocate. Restul deseurilor vor fi conditionate, izolate conform unor norme stricte inainte de a fi depuse in entrepozite in centrele de stocare.

Cercetarile continua

Totusi, problema deseurilor radioactive nu este rezolvata. In timp ce industria nucleara isi urmeaza dezvoltarea, din ce in ce mai multi oameni sunt impresionati de mostenirea otravita pe care o lasa generatiior urmatoare si se opun instalarii de centre de stocare in regiunea lor.
Munca de cercetare se intensifica pentru a gasi solutii de stocare si eliminare tot mai sigure.
Scoala de mine din Nantes tocmai a anuntat crearea unei catedre consacrate gestionarii deseurilor nucleare, in parteneriat cu ceilalti actori din filiera (ANDRA, EDF, AREVA).
„Deseurile nucleare au un ciclu de viata foarte lung – mai multe mii de ani – si necesita operatii de tratare, depozitare si in final, de stocare in totala siguranta. Existenta unor metode satisfacatoare pe plan stiintific dar si acceptate social, este o problema pe care orice tara care poseda sau vrea sa posede o filiera electronucleara ar trebui sa si-o puna”, explica scoala intr-un comunicat.
Catedra urmareste un dublu scop: largirea ofertei de formare a scoalei minelor din Nantes in domeniul deseurilor nucleare si intensificarea eforturilor in domeniul cercetarii fizicii si chimiei nucleare in cadrul laboratorului sau Subatech.

Sursa: Actu-Environnment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *