Deseurile vor avea legislatia lor, prioritatile se stabilesc anul acesta

Uniunea Europeana ne obliga ca din 2015 sa colectam selectiv toate deseurile.deseurile

Presedintele Comisiei pentru administratie din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu (PDL) a declarat joi ca, alaturi de Comisia de resort din Senat si de actorii cu responsabilitati in colectarea deseurilor se va incepe stabilirea prioritatilor legislative in domeniu pentru 2010.

„Noi, cele doua Comisii de administratie dorim sa stabilim foarte clar ce trebuie sa modificam din punct de vedere legislativ, sa ne stabilim cateva prioritati pentru anul 2010 in domeniul legislatiei deseurilor si acest parteneriat intre ONG-uri, reprezentanti ai asociatiilor profesionale, reprezentanti ai mediului de afaceri si autoritatilor centrale si locale implicati in gestionarea deseurilor sa duca la aprobarea unor legi care sa nu mai fie comentate ulterior sau criticate tocmai de cei care trebuie sa le implementeze. Astazi am stabilit de comun acord ca intr-o saptamana venim si cu un calendar clar: de cat timp avem nevoie pentru modificarea Ordonantei 78/2009, de cat timp avem nevoie pentru modificarea si propunerile de modificare a hotararilor de Guvern, de cat timp avem nevoie pentru modificarea Legii fondului de mediu. Nu putem sa mergem cu absolut toata legislatia fara o prioritizare clara”, a declarat Sulfina Barbu joi, la masa rotunda cu tema „2010 – anul deciziilor privind managementul integrat al deseurilor”.

„Noua Directiva Europeana privind deseurile – act ce trebuie transpus in legislatia romana anul acesta – prevede in mod explicit obligativitatea implementarii sistemului de colectare selectiva pana in 2015. Autoritatile locale trebuie sa ofere cetatenilor posibilitatea sa depoziteze separat deseurile. Este obligatia lor legala si este momentul sa si-o asume”, a mai sustinut Barbu.

„Putem sa avem foarte multe amenzi, dar daca nu avem un sistem integrat, clar de management al deseurilor rezultatele vor fi acelasi”, a subliniat Sulfina Barbu.

Presedintele Centrului de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila, Ionut Georgescu, asociatia care a initiat evenimentul de joi, a prezentat un studiu privind deseurile aruncate in locuri neamenajate, in mediul rural, realizat in toamna anului trecut in judetele Arges, Prahova si Sibiu, rezultatele relevand ca cea mai mare poluare a mediului provine din zona rurala, unde nu exista servicii de salubritate.

Sulfina Barbu a subliniat ca, pana la constientizarea populatiei din mediul rural asupra colectarii selective, este necesar ca fiecare localitate sa detina infrastructura pentru colectare selectiva, avand in vedere ca in multe locuri nu exista nici macar serviciu de salubritate.

Presedintele Comisiei de administratie din Camera Deputatilor a aratat ca aceasta infrastructura ar putea fi asigurata de autoritatile locale din banii stransi pe eco-taxa iar apoi, persoanele ar putea fi convinse sa depoziteze selectiv deseurile prin facilitati de ordin financiar. Astfel, cei care colecteaza selectiv deseurile pot plati un pret mai mic pentru serviciul de salubritate, in timp ce persoanele care vor continua sa ignore aceasta posibilitate vor plati mai mult.

In ceea ce priveste aruncarea deseurilor in zone neamenajate, mai ales in mediul urban, Sulfina Barbu a aratat ca amenzile in acest sens sunt foarte mari, dar problema este aceea a aplicarii lor. Ionut Georgescu a aratat ca Politia comunitara ar trebui sa se implice si sa-i amendeze pe care care sunt prinsi ca arunca gunoiul in zone neamenajate, pentru ca Garda de Mediu nu poate face fata unor asemenea actiuni.

Autoritati, ONG-uri de protectie a mediului si reprezentanti ai companiilor din domeniul colectarii si reciclarii deseurilor s-au intrunit joi la Palatul Parlamentului pentru a discuta problema managementului integrat al deseurilor.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *