Desfiintarea Agentiei de Mediu ar aduce mai multe inconveniente decat economii

Desfiintarea Agentiei de Mediu ar aduce mai multe inconveniente decat economii

Inainte de a se proceda la reorganizare, este nevoie de un studiu de impact, opineaza seful APM Suceava, Iluta Cocris
Reorganizarea administrativ-teritoriala este de natura sa aduca disfunctionalitati si pe linia activitatii desfasurate de actualele institutii de mediu. Cel putin asa opineaza directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, Iluta Cocris, potrivit caruia unul dintre impedimente ar fi distanta mare pe care ar trebui sa o parcurga beneficiarii serviciilor oferite de institutia de mediu de la Bacau, unde, in prezent, functioneaza Agentia Regionala pentru Protectia Mediului.

Cocris spune ca si acum, operatorii economici si persoanele fizice din Vatra Dornei, de exemplu, sunt nevoite sa mearga, cu masina sau cu trenul, peste 100 km pentru a ajunge la APM Suceava.

Cocris semnaleaza ca procedurile de mediu, transpuse in legislatia romaneasca, potrivit directivelor europene, dureaza si cate 5-6 luni doar pentru un singur obiectiv de proiectare, conditii in care titularul acestuia ar fi silit, ca in aceasta perioada, sa tot bata drumul la viitoarea resedinta de judet. Pe de alta parte, directorul executiv al APM Suceava arata ca este greu ca unele dintre atributiile pe linie de mediu sa fie transferate catre primarii. „Primaria unui municipiu are o raza de actiune limitata si nu se poate extinde prea mult. In ceea ce priveste primariile mici, acestea functioneaza cu cate 10 salariati si abia se descurca cu problemele pe care le au pe plan local”, subliniaza Iluta Cocris.

Seful APM releva ca la sediul institutiei sucevene se intruneste comisia pentru eliberarea acordurilor de mediu solicitate pentru proiectele agentilor economici si persoanelor fizice, strategiile de dezvoltare ale unitatilor administrativ-teritoriale bucurandu-se, de asemenea, de aportul si avizul de mediu ale Agentiei pentru Protectia Mediului. Iluta Cocris precizeaza ca, inainte de a se proceda la reorganizare, este nevoie de un studiu de impact, avansand ideea ca desfiintarea agentiilor de mediu judetene nu ar aduce mari economii la buget. „La noi este toata arhiva si cel mai bine si mai rapid sa lucreze cu aceasta o stiu doar functionarii nostri. Probabil aceasta va fi preluata la Iasi, insa, cu siguranta, analizarea documentelor si raspunsurile date solicitantilor de servicii va dura mult mai mult. La fel, economia cu salariile va fi doar aparenta. In fiecare dintre cele 6 judete din Regiunea de Nord-Est lucreaza, in medie, cate 30 de angajati. Or, viitoarea agentie regionala va trebui sa aiba cel putin 100 de salariati, beneficiul fiind mic pe langa inconvenientele care vor aparea”, explica directorul executiv al APM Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *