Despre noile reactoare nucleare din Romania…

Kashiwazaki-Kariwa….numai de bine.

Sunt surprinzator de multe voci care sustin energia nucleara. Are mai putine emisii de noxe, e eficienta e….sigura. In curand ajungem la fundul sacului cu petrol si gaze….deci, de ce NU?In primul rand, centralele nucleare nu functioneaza pur si simplu, curat. Au nevoie de niste bare de combustibil, care sunt facute dintr-un anumit tip de minereu. Radioactiv; uraniul, adica. Asta e una.

Pentru ca acel minereu sa fie eficient in reactiile din reactor, sa dea mai multa energie, se „imbogateste”. In urma acestor procese de „tunare” a minereului, se  genereaza deseuri radioactive. Rele…foarte rele. Beleaua si mai mare este ca si in urma exploatarii combustibilului nuclear (a barelor de uraniu) se obtin deseuri nucleare, radioactive. Si mai rele. Cireasa de pe tort: aceste deseuri au o asemenea compozitie chimica incat erodeaza orice material in timp. Nu azi-maine, dar in 500 de ani sigur. Ne intrebam, normal: Eu nu traiesc 500 de ani, de ce sa fiu totusi, sceptic in privinta energiei nucleare?!Aici vine partea „amuzanta”. Aceste deseuri trebuie depozitate… (mereu) in alta parte ca nu mai e loc de ele in reactor.

In cazul Romaniei, riscul la depozitare este mare din cauza riscului seismic. Oriunde le-am pune, (un depozit suprateran sau subteran), la un cutremur mai serios, am incurcat-o.Inca un risc – transportul. Nicio cale de transport nu e prea sigura cand ai in remorca/vagon/carlinga/etc. reziduuri nucleare, care, odata imprastiate in mediu, stim ce fac.SAU poate nu stim efectele eliberarii de deseuri radioactive in mediu? Daca Cernobil nu va spune nimic, Google it! In Romania exista o singura centrala nucleara, la Cernavoda, care are 2 reactoare (Cernavoda 1 si 2) si este amplasata intr-o zona cu risc seismic. Guvernul Romaniei intentioneaza sa construiasca inca 2 reactoare nucleare (Cernavoda 3 si 4) si o noua centrala nucleara, a carei locatie nu a fost facuta publica (in presa au fost mentionate mai multe localitati din Transilvania).

Printre riscurile centralelor nucleare se numara: riscul unor accidente majore (de genul celui de la Cernobil), scurgeri de substante radioactive care pot afecta atat mediul inconjurator cat si sanatatea oamenilor din zona, depozitarea deseurilor radioactive rezultate in urma exploatarii, proliferarea armelor nucleare ( in reactoarele care folosesc uraniu natural drept combustibil, asa cum este si cel de la Cernavoda, se poate produce plutoniu, folosit la fabricarea armelor nucleare, asa cum s-a intamplat in India, in 1974 si ulterior) s.a.

Este logic, din punct de vedere politic, sa preferi sursele traditionale de energie celor regenerabile, pentru ca acestea din urma se gasesc in catitati atat de mari si atat de suficiente pentru toata lumea, incat fiecare ar fi independent energetic si…pana la urma cine vrea asta?! Unde mai e controlul atunci?!

Alegerea e a fiecaruia. Daca vreti sa va exprimati opozitia fata de construirea de noi reactoare nucleare in Romania, intrati pe www.greenpeace.ro

Inca nu exista o reglementare legislativa la nivel european pentru energia nucleara. E un subiect destul de sensibil, intr-adevar, insa nu trebuie sa ne intoarcem privirea, sa ne facem ca nu stim, sau, odata citite aceste randuri, sa tinem informatia pentru noi!

Pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *