Despre reciclare

RECICLARE

Proces ce asigura pastrarea rezervelor naturale, economisirea materiei prime si a energiilor. Reciclarea presupune implementarea strategiei celor ,,4 R-uri”, privind valorificarea deseurilor si a reziduurilor de diverse feluri, care consta in urmatoarele operatiuni: Recuperare; Refolosirea ca atare; Reconditionarea (inclusiv repararea sau regenerarea in vederea refolosirii) si Reciclarea tehnologica, daca deseurile nu mai pot fi folosite ca atare sau prin reconditionare, reparare sau regenerare.

Reciclarea poate fi directa sau indirecta.

Reciclarea directa: (1) presupune reintroducerea deseurilor in procesul propriu de fabricatie; (2) recircularea, care poate fi exemplificata prin recircularea apei.

Reciclarea indirecta: presupune colectarea deseurilor catre intreprinderile specializate, sortarea si prepararea (pregatirea primara), in vederea reprocesarii acestora pentru a fi folosite in diferitele domenii de activitate, ca inlocuitor a materialelor primare.

Strategia in domeniul reciclarii insereaza urmatoarele obiective principale:

1. prevenirea formarii deseurilor prin promovarea tehnologiilor curate si a eco-produselor;                                                        2. valorificarea deseurilor prin sistemul de optimizare a colectarii si prelucrarii primare;                                                             3. eliminarea finala a deseurilor pentru care nu a fost gasita o solutie de valorificare;                                                                    4. depozitarea acestora din urma in gropi ecologice, amplasate in zone in care nu pot duce la poluarea mediului inconjurator (de exemplu: soluri impermeabile necirculabile etc.)

RECUPERARE

Actiunea de recuperare are un sens foarte larg si aplicabil la cele referitoare la materiale, teren, energie etc. De exemplu, recuperarea caldurii presupune stocarea cantitatii de caldura, degajata de diverse substante, in decursul unui proces tehnologic si utilizarea acesteia la incalzirea altor substante sau suprafete de cladiri, pentru evitarea pierderilor.

VALORIFICARE

Orice operatiune de dezmembrare, sortare, reciclare, taiere, maruntire, presare, balotare, topire – turnare, amestecare sau alta operatiune care determina schimbarea naturii sau compozitiei, efectuata asupra unui deseu, prin procedee industriale sau mestesugaresti, in vederea reutilizarii. Cuvantul „valorificare”, in cazul deseurilor si al reziduurilor, are un sens mult mai profund decat cel de simpla reciclare, deoarece insusi cuvantul de reciclare presupune o serie de operatiuni comerciale si tehnologice, care sa confere deseului sau reziduului calitati indentice sau macar asemanatoare, cu cele ale materiilor prime de provenienta primara. Deseurile si reziduurile, avand calitati identice sau asemanatoare cu cele ale materiilor prime primare, pot fi valorificate in modul cel mai economic si mai rational posibil, deci apare si termenul de valorificare rationala, care include si conceptul de superioara.


Sursa: Infomediu Europa, Dictionar Enciclopedic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *