Deva, orasul sufocat

Unul dintre orasele judetului Hunedoara, care bate recordul la cantitatea de gunoi depozitata oriunde altundeva numai in locurile special amenajate nu, este Deva. Zonele cele mai afectate de lipsa de organizare a edililor locali sunt periferiile, unde gunoaiele provenite din constructii si amenajari interioare au intaietatea. Situatia a devenit critica pentru mediu, fiindca cele mai multe deseuri sunt aruncate chiar in apropierea raului Mures, langa statile de monitorizare a calitatii aerului si de epurare a apei. Desi Primaria Deva spune ca n-a precupetit niciun efort pentru stoparea fenomenului, inspectorii de mediu sunt alarmati de deseurile care contin azbest si care viciaza solul si Muresul. Cei care locuiesc in apropierea gropii de gunoi improvizate sustin ca, zilnic, zeci de masini vin si arunca acolo gunoaie de care nu se pot debarasa in oras. „Putem considera poluarea mediului inconjurator ca fiind mult mai mare, in special din cauza deseurilor care contin azbest. Ele sunt depozitate pe suprafete neconforme si riscul ce apare este suplimentar, pentru ca apar noi situri contaminate”, este de parere Elena Badescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara.
Chiar daca se impauneaza cu activitatea frecventa de curatare a zonelor afectate, Primaria Deva isi recunoaste partea de vina, mai ales pentru cantitatea de gunoaie care sporeste lunar. „Nu avem capacitatea de a curata zonele. Este imperios necesar ca primaria, prin serviciile ei, sa isi dubleze eforturile. Politia Comunitara trebuie implicata si cei de la mediu, pentru ca sunt organele abilitate sa descopere si sa pedepseasca pe toti cei care isi depoziteaza acolo gunoaiele”, declara Ioan Inisconi, viceprimarul municipiului Deva.
Contactati telefonic, reprezentantii firmei de salubrizare, care are contract cu Primaria Deva, spun ca in atributiile lor intra in exclusivitate doar curatenia orasului, si nu a periferiilor.
Pana se hotarasc autoritatile abilitate cine si cum poate rezolva problema, cei care locuiesc in apropierea acestor zone sunt nevoiti sa se obisnuiasca cu noile forme de relief, care se formeaza zilnic, dar si cu mirosurile pestilentiale.

Sursa: 24 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *