Dezastrele ecologice – o realitate crunta cu care ne confruntam

l_8c837e75c5787361e277e612158af42e.jpgPoluarea cu antidaunatori, scurgerile de petrol in apa marii, pericolele la care ne expun radiatiile nucleare si incendiile forestiere ameninta ecosistemul planetei noastre. Pentru a apara viata pe Terra este esential sa descoperim si sa analizam greselile care au provocat acest mare rau ecologic.

Scurgerile de petrol in apa marii

Una dintre cele mai mari cauze ale poluarii oceanice este scurgerea de petrol in apa marii. Un procent de 46 % din petrolul si derivatii sai industriali care se varsa in mare il reprezinta reziduurile ce provin de la orasele de pe coasta. Marea este folosita ca un depozit accesibil si foarte ieftin al substantelor poluante, iar aceasta situatie nu se va schimba pana cand nu o sa se faca controale stricte cu sanctiuni severe pentru acesti infractori.
13% din scurgeri se datoreaza accidentelor suferite de vapoarele care transporta petrol, care din neglijenta autoritatilor si dezinteresul companiilor petroliere, transporta combustibilul in conditii neadecvate. Unele dintre cele mai grave accidente care s-au petrecut in ultimii ani au fost cel al navei petroliere Valdes de la Exxon, care a avut loc langa coastele din Alaska, in data de 24 martie 1989, si cel al navei petroliere, numita Marea Egee, de langa intrarea in portul La Coruna, Spania, din data de 3 decembrie 1992.
Alti 32% din scurgerile de petrol provin din apa cu care se spala rezervoarele navelor care transporta acest combustibil.
Aceste scurgeri conduc la un nivel inalt de mortalitate in randul pasarilor acvatice, al pestilor si al altor organisme vii care traiesc in oceane. Acest lucru afecteaza echilibrul ecosistemului si modifica lantul trofic. In zonele afectate, pescuitul, navigatia si utilizarea plajelor in scopuri turistice, devin imposibile.

Radiatiile nucleare

Anumite substante transmit energie prin dezintegrarea atomilor lor si caldura reziduala, care dureaza cativa ani, generata de acestia. Acest fenomen, cunoscut sub numele de radioactivitate, este mai intens, in special, in cazul plutoniului.
In prezent, 424 de centrale nucleare instalate in 25 de tari produc 16% din electricitatea mondiala. Anumite state, ca Statele Unite, aflate sub presiunea teribilului accident de la Cernobal, au anulat proiectele de constructie a noilor centrale nucleare.
Explozia de la Cernobal, care a avut loc in data de 26 aprilie 1986, a eliberat o cantitate foarte mare de gaze radioactive. Norul care s-a format s-a abatut asupra mai multor tari, prin intermediul vantului. Cea mai afectata zona a cuprins 260.000 de km2 din fosta Republica Sovietica, care era formata din Ucraina, Rusia si Belarus, si a afectat in mod direct 2.600.000 de locuitori.
Autoritatile sovietice au recunoscut oficial numai 31 de victime, dar se calculeaza ca emisiile de gaze radioactive au produs 32.000 de morti, in primii zece ani, iar 400.000 de persoane au trebuit sa fie mutate din casele lor. Explozia reactorului nuclear a avut consecinte grave in randul sanatatii populatiei: cresterea mortalitatii in randul copiilor, cancer tiroidian, cresterea numarului copiilor nascuti cu leucemie, malformatii, tumori si alte afectiuni care aveau sa se transmita genetic. In afara de asta, dezastrul a distrus recolte intregi si a contaminat alimentele.
Alta problema relationata cu radiatiile nucleare, dar nu mai putin importanta din cauza consecintelor sale, este destinatia reziduurilor radioactive. La inceput, se stabilise sa le deverseze pe fundul oceanelor, dar dupa putin timp s-a demonstrat ca aceasta modalitate nu era sigura. S-au cautat diferite solutii alternative si, in prezent, inca se mai cauta.
Poate cea mai buna metoda de depozitare a acestor substante propusa pana acum este depozitatea subterana, ermetica si fara termen stabilit.

Incendiile forestiere

Omul defriseaza anual circa 12.000.000 ha de padure tropicala. Totusi, aceasta micsorare nu este singura pe care o sufera suprafetele forestiere de pe planeta noastra. La ea trebuie sa adaugam exploatarea nebuneasca a lemnului ce afecteaza si celelalte tipuri de padure si pierderile cauzate de incendii.
Mai mult de 7.000.000 ha de selva, padure si pasuni se distrug anual din aceasta cauza. Printre factorii care favorizeaza acest fenomen se numara si temperaturile ridicate, secetele si lipsa de umiditate, si vanturile puternice si uscate care contribuie la raspandirea focului. Orice scanteie se transforma imediat intr-un incendiu care se raspandeste cu rapiditate si care un mai poate fi controlat.
In modul de raspandire al unui incendiu forestier se pot distinge trei sectoare. Cel mai ridicat nivel, cel al focului care incepe de la coroana arborilor, acolo unde se afla ramurile si frunzele, este cel care se extinde cel mai repede si cel mai greu de controlat. Cel de nivel mediu este acela care incepe unde cresc arbustii. Acesta se extinde mai incet, dar afecteaza nu numai arbustii, ci si tufarisurile si iarba. Cel de nivel inferior, cel de la sol, se extinde intr-un ritm foarte lent, dar pagubele pe care le produce sunt mai mari decat cele care se produc la primele doua nivele, deoarece arde radacinile si humusul, provocand pierderi ireparabile.
De multe ori, incendiile se produc pe cale naturala, iar cateodata sunt provocate, dar nu de putine ori aceste catastrofe s-au produs din cauza neglijentei, in special in zonele turistice naturale sau in zonele protejate, unde omul traieste in contact direct cu natura, facand camping sau se recreeaza in aer liber.

Sursa: Barrameda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *