Dezastru ecologic iminent datorat unei potentiale deversari de cianura ameninta Turcia

Remus Cernea a depus la Senat un proiect legislativ privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe baz? de cianuri
Dezastru ecologic iminent datorat unei potentiale deversari de cianura ameninta Turcia

Construirea unui nou baraj pentru a sustine bazinele de apa contaminata cu cianura la o exploatare de argint  situata in vestul Turciei nu este o solutie permanenta, au declarant  expertii dupa prabusirea partiala a barajului existent.

Cedarea  a doua diguri a barajului construit pe trei niveluri in provincia Kutahya ,ce s-a produs peste week-end, ameninta sa se transforme in cea mai periculoasa criza de mediu cu care sa confruntat Turcia pana acum, a declarat  pentru Hurriyet Daily News Guven Eken, presedintele Asociatiei de mediu Doga, , in cursul zilei de luni.

Fara interventie suficienta, cedarea barajului ar putea ridica nivelurile de poluare de 100 de ori, a afirmat Eken.

„Acesta nu va fi nici primul si nici ultimul incident din Turcia. Actuala mentalitate in ceea ce priveste mediul inconjurator sustine astfel de catastrofe „, a declarat acesta. ” Ministerul Mediului si al Padurilor a afirmat ca s-au luat masuri de precautie, insa este prea tarziu pentru a se lua astfel de masuri.  Masurile de precautie sunt pentru probleme ipotetice. Acum, este necesara interventia. ”

Ministrul Mediului Veysel Eroglu a vizitat locul incidentului si a declarat ca scurgerile provin doar de la bazine.”Nu exista scurgeri sau amestec de deseuri cianurice nicaieri, cu exceptia bazinelor. Scurgerile au loc intre bazine si nu in afara acestora. Personalul tehnic aplica masurile de precautie [necesare] si supravegheaza indeaproape situatia, „a afirmat acesta.

Ministrul a propus pregatirea imediata a unui plan de salvare si actiune ce sa abordeze problema cheltuielilor  economice in cazul in care oamenii din satele vecine vor fi evacuati . De asemenea, acesta a declarat ca utilizarea apei subterane din zona ar trebui sa fie evaluata dpv a dimensiunilor sociologice, ecologice si economice.

Dupa evacuarea zonei, satenii ar trebui sa primeasca control medical iar rezultatele testelor de probe prelevate din raurile si solul din jurul sitului minier si a instalatiei de decantare detinute de Eti Corporation ar trebui sa fie publicate in cel mai scurt timp, a declarat pentru Daily News Banu Dokmecibasc, Greenpeace  Istanbul.

„Activitatile corporatiei [Eti Silver] ar trebui sa fie oprite. Declaratiile pe care le-am primit atesta ca nu toate activitatile au fost oprite. Greenpeace solicita ministerului sa ofere informatii mai detaliate si invita organizatiile neguvernamentale la cooperare „, a spus Dokmecibasc.

In urma prabusirii celor doua diguri, muncitorii au inceput evacuarea apei contaminate cu cianuri in instalatia situata la aproximativ 34 km distanta de centrul orasului Kutahya, in apropiere de satul Gumus, a raportat agentia de stiri Anatolia .

Echipele de lucru ale companiei incearca sa previna scurgerile de cianura in ultimul nivel al barajului, de unde s-ar putea scurge in exterior, in timp ce de asemenea se lucreaza la consolidarea digurilor.

Scurgerile din Kutahya ar putea reprezenta un risc mai mare decat inundatiile de deseuri toxice eliberate de catre o uzina chimica din Ungaria anul trecut, au declarat expertii, indicand faptul ca doar o cantitate mica de deseuri cianurice ar putea crea o catastrofa majora in cazul in care acestea intra in contact cu sursele de apa sau sol.

Amploarea incidentului din Kutahya este [potential] cu mult mai daunatoare decat dezastrul din Ungaria. Cianura este o substanta chimica letala; nimeni nu ar trebui sa aiba nici cea mai mica expunere [la aceasta] „, a declarat Dokmecibasc. „In afara de probleme de sanatate pe termen lung, pot aparea decese imediate.  Considerand modalitatea de abordare a Ministerului Mediului referitor la dezastrul din Ungaria, avem  indoieli in ceea ce priveste seriozitatea cu care vor aborda iminentul dezastru local.

Desi cantitatile de deseuri in cauza sunt mici in comparatie cu dezastrul din Ungaria, „impactul  va fi mult mai mare in situatia in care oamenii pot fi otraviti instantaneu daca se prabuseste barajul”, a spus Eken.„Aceasta este o oportunitate pentru ca Turcia sa interzica bazinele cianurice utilizate pe scara larga in exploatarea aurului si in alte mine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *