Dezastru ecologic pe raul Yellowstone

Dezastru ecologic pe raul Yellowstone

Pana la o mie de barili de petrol s-au scurs in raul Yellowstone, in statul Montana din nord-vestul SUA, dupa fisurarea unui oleoduct exploatat de gigantul petrolier american ExxonMobil, la sfarsitul saptamanii trecute. ExxonMobil a mobilizat peste 280 de persoane pentru a curata raul si malurile dar eforturile au fost zadarnicite de o crestere a nivelului apei. Presedintele companiei, Gary Pruessing, s-a angajat sa faca tot ce este necesar pentru a localiza si curata petrolul scurs. Compania sustine ca scurgerea de petrol nu a pus in pericol sanatatea publica, dar nu a facut, deocamdata, nicio analiza de esantioane de apa.

Apele au mai scazut luni, insa cresterea record a temperaturii in zona, de peste 30 de grade Celsius, va accelera topirea zapezilor din munti, ceea ce va creste din nou nivelul apei, au avertizat meteorologii. Potrivit responsabililor Exxon, intre 750 si 1.000 de barili de petrol, adica pana la 160.000 de litri au ajuns in apele raului, dupa fisurarea conductei de 30 de centimetri, survenita vineri, din motive inca necunoscute. Titeiul s-a scurs in aval de Parcul National Yellowstone, cel mai mare si cel mai vechi parc natural din SUA. Raul omonim reprezinta ,in sine, o importanta atractie turistica. Echipele angajate in operatiunile de curatare se concentreaza asupra unei portiuni de 30 de kilometri in aval de scurgere, iar un tronson mai lung, de 357 de kilometri, din traseul raului, care este un afluent al raului Missouri, a fost pus sub monitorizare. Nu exista informatii privind un eventual impact al acesteia asupra florei si faunei din zona, iar experti in ornitologie ai organizatiei International Bird Rescue sunt prezenti la fata locului .

ExxonMobil si-a cerut deja scuze locuitorilor din zona afectata si a dat asigurari ca toate normele in vigoare au fost respectate, oleoductul fisurat fiind verificat ultima data in luna decembrie. In 2010, Golful Mexic a fost scena celei mai mari poluari cu petrol din istoria SUA, dupa naufragiul unei platforme exploatate de grupul britanic British Petroleum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *