Dezastru ecologic. Ucraina incalca normele internationale in privinta Bistroe

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti atrage atentia ca, potrivit prevederilor Conventiei Espoo, partea ucraineana nu poate intreprinde nici un fel de lucrari in cadrul proiectului Bistroe, pana la indeplinirea obligatiilor legale care ii revin si ca orice actiune contrara incalca normele internationale.
delta dunarii
Oficialii MAE precizeaza ca, in continuarea demersurilor diplomatice din 10 si 25 februarie 2009, a transmis pe data de 24 martie 2009 o nota verbala Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, prin care a cerut sa primeasca, in cel mai scurt timp, clarificari oficiale cu privire la informatiile referitoare la inaugurarea unui baraj de pe artera navigabila de mare adancime „Dunare – Marea Neagra. Partea romana a reamintit Ucrainei ca astfel de actiuni incalca prevederile internationale.

Avertisment de la ONU
Secretarul Executiv al Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE), Jan Kubis, a transmis miercuri viceprim-ministrului Ucrainei, Hryhory Nemyrya, o scrisoare referitoare la proiectul ucrainean „Bistroe”, prin care se atrage atentia autoritatilor ucrainene ca, desi Ucraina are obligatia de a nu mai continua nici o lucrare (inclusiv in cadrul fazei I) pentru finalizarea proiectului pana la indeplinirea cerintelor impuse de Conventia Espoo, din informatiile comunicate Comitetului de Implementare a Conventiei Espoo reiese ca lucrarile nu au fost oprite si, mai mult, au fost executate lucrari la construirea digului de protectie care ar face parte din cadrul fazei a doua a proiectului. In scrisoare se mai arata ca asemenea actiuni sunt contrare cerintelor pe care Comitetul de Implementare le-a impus Ucrainei in octombrie 2008 si reprezinta o continua violare de catre autoritatile de la Kiev a prevederilor Conventiei Espoo. In scrisoarea din 25 martie 2009, Secretarul Executiv semnaleaza si faptul ca studiul de impact transmis de Ucraina are lipsuri si nu respecta conditiile prescrise de Conventie. Comitetul solicita Ucrainei sa transmita, in scris, informatii care sa confirme in mod clar si neechivoc faptul ca lucrarile de orice fel au fost oprite si ca pentru fiecare faza s-a inceput aplicarea integrala a Conventiei Espoo. Dupa primirea acestor informatii, Comitetul va decide masurile ce se impun, conform paragrafelor 8.9 si 10 ale Deciziei IV/2 a Statelor Parti la Conventie. Scrisoarea a fost transmisa urmare reuniunii de la Berlin, din perioada 10-12 martie 2009, a Comitetului de Implementare a Conventiei Espoo, pe agenda caruia s-a aflat stadiul respectarii de catre Ucraina a angajamentelor sale internationale in construirea canalului Bistroe. In perioada 19-21 mai 2008, Romania a gazduit cea de-a patra reuniune a statelor parti la Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite. Conventia reglementeaza, in principal, etapele procedurale pe care statele care doresc implementarea unui proiect cu impact transfrontalier negativ trebuie sa le parcurga. In urma dezbaterilor din plenul reuniunii a fost adoptata decizia referitoare la lipsa de conformitate a proiectului ucrainean cu prevederile conventiei. Conform Deciziei adoptate in unanimitate, la Bucuresti, Ucraina si-a incalcat obligatiile care ii reveneau in temeiul Conventiei Espoo. Reuniunea Statelor Parti a adoptat o „declaratie oficiala de nonconformitate” in acest sens. Conform regulilor, se recurge la aceasta masura in cazul in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *