Dezastru la Somos: silvicultorii au scos arborii din radacini pe o distanta de aproximativ 12 kilometri

Dezastru la Somos: silvicultorii au scos arborii din radacini pe o distanta de aproximativ 12 kilometri
Dezastru la Somos: silvicultorii au scos arborii din radacini pe o distanta de aproximativ 12 kilometri

Dupa cum va informam in numerele trecute ale ziarului nostru, angajatii Directiei Silvice Arad (DSA), institutie condusa de Teodor Tigan, provoaca un adevarat dezastru in padurea de la Somos. Desi padurea face parte din Situl Natura 2000 ROSPA 0015 Campia Crisului Alb si Negru, fiind vorba astfel despre o arie protejata, silvicultorii scot din radacini arborii pe o distanta de aproximativ 12 kilometri. Defrisarile sunt facute cu buldozerul, pentru construirea unui complex de vanatoare. Asta, cu toate ca, in conformitate cu Decizia etapei de incadrare nr. 2215/22.02.2011, emisa de Agentia pentru Protectia Mediului, lucrarile se pot realiza doar daca „nu se vor executa taieri de arbori in vederea realizarii investitiei”. Mai mult, trebuie spus ca nu a fost emis niciun alt document care sa permita silvicultorilor sa faca defrisari la Somos. Se pare insa ca angajatii DSA nu au tinut cont de astfel de „amanunte”, lama buldozerului inlaturand din cale arborii nemarcati pe o latime de aproximativ cinci metri. Desi s-a incercat inlaturarea pagubelor produse, acest lucru nu s-a putut intampla, fiind vorba despre o suprafata foarte mare.

Avand in vedere dezastrul produs la Somos, pe fir au intrat Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului, care au demarat controale la fata locului.

Prietenul directorului…

Localnicii povestesc ca in aceste conditii, seful de district, C.C., ar fi inceput sa-si ameninte colegii de serviciu, sustinand ca pe el nu l-ar interesa de nimeni si de nimic, el fiind sustinut de directorul Teodor Tigan, care este prietenul sau. De altfel, din informatiile noastre, cei doi au fost recent impreuna la Barcelona, la un meci de Liga Campionilor. Nu stim insa daca respectivul sef de district are experienta necesara pentru a rezolva problemele de la Somos, el fiind numit in functie doar in urma cu cateva luni. Satenii din zona sustin ca probabil a obtinut aceasta functie datorita prieteniei cu directorul DSA.

Acte intocmite retroactiv

In ceea ce priveste taierile la ras de salcam facute luna trecuta, oamenii povestesc ca actele justificative ar fi fost intocmite retroactiv. „A mers si-a pus tablitele cu datele de identificare ale parcelei, doar ca a omis sa spuna ca autorizatia este eliberata pentru perioada 27 februarie- 31 martie, aceasta fiind perioada de exploatare a partizii. A inceput sa taie inainte de eliberarea autorizatiei. Oamenii din Tipari, care au fost prinsi cu drujbele si cu carutele, in momentul in care s-au ocupat de arborii nemarcati, arbori extrasi cu radacina cu tot, au spus ca seful de district le-a dat voie sa procedeze astfel”, sustin satenii. Prin zona se mai vorbeste ca silvicultorii ar fi incercat sa impuste doi iepuri dintr-un foc prin aceste defrisari facute cu ajutorul buldozerului. Pe de o parte s-a incercat sa se acopere pagubele, iar pe de alta parte, materialul lemnos rezultat in urma taierilor ilegale este valorificat de seful de district, fiind incarcat direct in carute. „Intrebati fiind carutasii de ce taie direct din padure, au raspuns ca ei si taie, si incarca si valorifica lemnul. Mai mult, seful de district a incercat de ochii lumii sa scoata material lemnos la drum auto, fiind in acest sens sortati ca lemn de foc cativa metri steri. Conform regulilor, RNP nu are voie sa vanda decat lemn de foc fasonat, ceea ce inseamna ca tot lemnul trebuie scos la drum auto. Seful de district vinde lemnul direct din padure, pentru ca-i convine, ca nu mai plateste anumite operatiuni, cum ar fi fasonarea si transportul pana in rampa. Aceasta persoana conduce districtul ca pe propria mosie. Niciunul dintre subalterni nu are voie sa faca ceva ce contravine dorintelor sale…”, mai povesteste unul dintre localnicii cu care am stat de vorba. De altfel, din informatiile noastre, seful de district le-a spus oamenilor ca buldozerul este venit de la Gurahont, de la prietenul directorul DSA. Am dori sa stim daca a venit in baza unui act, cine a autorizat aceasta lucrare ilegala, daca exista vreo prevedere in legislatia silvica se permite sa scoti arborii cu radacina cu tot in plina vegetatie si in ce conditii. Avand in vedere ca padurea de la Somos este una foarte mica, de doar 700 de hectare, fiind o padure de protectie si singura padure pana la granita cu Ungaria, care se afla la aproximativ 30 de kilometri, iar pana la padurea de la Ineu mai sunt alti 30 de kilometri, avand in vedere ca in Strategia Nationala de Aparare la capitolul riscuri si amenintari a fost inclusa si „degradarea mediului inconjurator si dezastrele naturale, inclusiv cele generate de schimbarile climatice”, avand in vedere ca exista deja o initiativa legislativa care include defrisarile ilegale pe lista amenintarilor la adresa sigurantei nationale a Romaniei, ne intrebam cine va raspunde pentru cele intamplate la Somos.

De asemenea ar fi interesant de vazut cine si-a permis sa scoata aceasta suprafata de padure pe o distanta de aproximativ 12 km, cu o latime de circa cinci metri din fondul forestier, cine a decis schimbarea destinatiei terenului, din fond forestier in drum? In plus ramane inca un semn de intrebare. Oare padurarul care a fost angajat sa se ocupe de acest canton cunoaste ceea ce se intampla in zona sau este nevoit sa taca?

Documente vechi de cativa ani

Conform datelor furnizate de Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, in urma unei solicitari facute de ziarul nostru, „Complexul de vanatoare Somos detine «Autorizatia de infiintare si functionare» – emisa de catre Ministerul Mediului si Padurilor, la data de 24.03.2011, in baza urmatoarelor documente: Studiu de fezabilitate si Proiectul tehnic pentru Complexul de vanatoare Somos, comandate si finantate de catre Directia Silvica Arad, documente avizate de catre RNP – Romsilva, in perioada 2007-2008; P.V. nr. 1944/16.02.2011, intocmit in urma consultarii publice; avizul custodelui ariei protejate, Asociatia de promovare a valorilor naturale si culturale ale Banatului si Crisanei «Excelsior», nr. 4/14.02.2011; avizul de mediu nr. 2215/22.03.2011” . Avand in vedere vechimea acestor documente, specialistii sustin ca acestea ar fi expirate. De altfel, inca din anii 2007-2008, o alta persoana juridica este beneficiarul contractului de gestionare a fondului cinegetic, astfel incat DSA face un complex pe un fond de vanatoare care nu-i apartine.

In numele premierului?

Nu stim in ce calitate, de fost prefect sau de actual sef de ocol, o anumita persoana isi permite sa sune toate institutiile statului abilitate sa verifice legalitatea celor intamplate la Somos. Mai grav insa, este faptul ca persoana respectiva, impreuna cu angajati ai Directiei Silvice, in incercarilor lor de a intimida oameni si institutii ale statului, folosesc numele ministrului de resort si chiar al premierului, vrand sa induca ideea ca acestia cunosc situatia si aproba cele intamplate la Somos. Nu vrem sa credem acest lucru, pentru ca daca ar fi asa, ar fi de o gravitate deosebita, iar organele de cercetare penala ar avea serios de lucru.

Desi am incercat sa luam legatura cu reprezentantii Directiei Silvice, acestia nu au putut fi contactati. Daca seful de district a inchis telefonul, cand a aflat cine se afla la celalalt capat al firului, Gelu Zdrenghea, purtatorul de cuvant al institutiei, nu a raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *