Dezbateri – Un E mai putin din 2009

Colorantul rosu Allura E129 poate fi interzis incepand de anul viitor. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va revizui repoartele despre toxicitatea acestuia in ianuarie, iar apoi va lua o decizie finala.
E-uri
In mai 2007, un grup de cercetatori britanici de la Universitatea din Soumphton a demonstrat ca sase dintre coloranti alimentari folositi foarte des provoaca probleme de comportament foarte grav in randul copiilor. Rosu Allura E129, tartrazina E102, galben de chinolina E104, carmoizina E122, Rosu Ponceau 4R E124 si Galben Portocaliu E110 au fost incriminati de aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). In urma acestui studiu, EFSA a luat hotararea de a intruni Consiliul pentru Aditivi Alimentari, in scopul de a le cere oamenilor de stiinta o parere cu privire la interzicerea definitiva a colorantului chimic azoic Rosu Allura E129.

Ceilalti cinci aditivi nu intra deocamdata in discutie, pentru ca ei urmand a fi supusi revizuirii si ceilalti, tot cu scopul de a fi total interzisi pe tot cuprinsul Uniunii Europene, spre finalul lui 2009. Acelasi proces a suferit si rosu 2G care a fost interzis din cauza potentialului cancerigen in 2008.

DEJA INTERZISI
Pana ca EFSA sa ia o decizie definitiva, multe state au hotarat sa ii oblige pe producatorii de alimente sa nu mai foloseasca acesti sase aditivi. In Marea Britanie, incepand cu ianuarie 2009, renuntarea va fi voluntara, iar cei care nu vor vrea sa faca acest pas, vor fi obligati sa scrie pe eticheta atentionari. Astfel, decat sa apara scris pe produsul lor ca provoaca alergii, ADHD sau astm, prefera sa nu mai foloseasca aditivii incriminati. De asemenea, E102 este interzis in Norvegia si Austria, E104 in Australia, Japonia, Norvegia, SUA, E110 in Norvegia si Finlanda, E122 Japonia, Norvegia, Suedia si SUA, iar E124 Norvegia si SUA. Rosu Allura nu mai poate fi folosit in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria si Norvegia. Autoritatile din aceste state si-au dat seama de mult timp de efectele nocive ale colorantilor si nu au mai asteptat ca autoritatile europene sa mai aiba grija de cetatenii lor.

EFECTE ADVERSE
Motivele pentru care Rosu Allura a fost interzis in atatea tari nu sunt limitate doar la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Pana acum nu s-au facut suficiente studii cu privire la toate efectele nocive pe care le are asupra organismului uman, insa le-a fost suficient faptul ca duce la aparitia mai multor tipuri de cancer. Unul dintre produsii sai de degradare poate duce la aparitia cancerului sangelui cand este prezent in concentratii ridicate. Alte efecte adverse demonstrate se refera la alergii, astm si diverse afectiuni dermatologice, mai ales in cazul persoanelor cu sensibilitate la aspirina. Unor consumatori le pot cauza si greutate la respiratie sau soc anafilactic. In statele unde mai au voie, producatorii folosesc E129 pentru colorarea sucurilor, dulciurilor de orice fel, a condimentelor, a produselor din carne, dar si a medicamentelor si a cosmeticelor. Doza zilnica admisa, stabilita de JEFCA, forul mondial care reglementeaza folosirea aditivilor alimentari, pentru Rosu Allura este de 7 mg/kg corp. Aceasta doza nu a mai fost reglementata din 1981, pentru ca nu s-a considerat ca este necesar sa se micsoreze, desi nenumarati oameni de stiinta au atras atentia cu privire la afectele necive ale colorantului.

Ceilalti cinci periculosi

Tartrazina are cele mai multe efecte adverse dintre colorantii incriminati de studiul Soumphton si este folosita in cele mai multe produse. Simptomele se traduc prin astm, rinita, urticarie, ADHD, tumori tiroidiene, aletrarea perceptia si comportamentul, stari de confuzie, inhibarea metabolismului zincului si interferenta cu enzimele digestive. Galbenul de chinolina duce la aparitia alergiilor, astmului, dermatitelor si a sindromului ADHD. La fel de periculos este si E110 care este incriminat pentru congestie nazala, alergii, astm, bronhoconstrictie, disfrunctii ale perceptiei gustului, spasme vasculare, distrugeri cromozomiale, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. E122 si E124 sunt cancerigene si provoaca sindromul ADHD.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *