Dezinteres pentru protectia mediului

Dezinteres pentru protectia mediului

Nicio primarie din judetul Satu Mare nu a intocmit pana la aceasta data un registru al spatiilor verzi si nu a desemnat reprezentanti pentru protectia mediului
Protectia mediului nu reprezinta o prioritate pentru nicio primarie din judet, chiar daca prin proiecte de mediu ar putea atrage bani frumosi din fonduri europene. Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, este nemultumita de faptul ca nicio primarie din judet nu are un reprezentat pentru protectia mediului care sa tina legatura cu Agentia si care sa elaboreze proiecte pentru atragerea de fonduri structurale in domeniu. De asemenea, nicio primarie din judet nu a elaborat pana acum un registru al spatiilor verzi de pe raza comunelor sau oraselor din judet, desi, prin lege, sunt obligate sa faca acest lucru pana in data de 3 iunie. Mai mult decat atat, Garda de Mediu a sanctionat cateva primarii pentru ca pe raza acestora au fost depistate gropi ilegale de gunoi. Daca primarii se apara spunand ca nu dispun de fondurile necesare si ca nici nu mai pot face angajari de personal, prefectul Radu Giurca a afirmat ca primarii vor fi trasi la raspundere pentru aceste neglijente.
Nicio primarie nu a intocmit registrul spatiilor verzi
Potrivit legislatiei, toate primariile din tara sunt obligate ca pana in data de 3 iunie sa intocmeasca un registru al spatiilor verzi de pe raza de competenta. Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a declarat ca, pana in acest moment, nicio primarie din judet nu a intocmit un astfel de registru. „Recent am facut un control la primarii sa vedem cate dintre acestea au intocmit pana acum acest registru. Din pacate, cu toate ca mai este doar o luna de zile pana la termenul limita, nicio primarie nu avea intocmit registrul spatiilor verzi. Daca nu vor reusi acest lucru pana in data de 3 iunie, aceste primarii vor fi sanctionate. Si este foarte putin probabil ca toate primariile sa intocmeasca acest registru pana la data limita”, a precizat Bekessy.
In registrul spatiilor verzi trebuie sa fie trecute toate spatiile verzi de pe teritoriul comunei sau orasului respectiv, toti copacii, arbustii si tot ce inseamna verdeata. Acest registru trebuie sa tina evidenta copacilor sanatosi sau a celor bolnavi, iar in cazul in care se taie un copac acest lucru trebuie sa fie notat in registru. „Dupa data de 3 iunie, nimeni nu va avea voie sa taie un copac de pe domeniul public fara sa instiinteze in prealabil primaria. Tocmai de aceea trebuie intocmit acest registru, dar se pare ca edilii din judet nu inteleg acest lucru”, a mai adaugat Bekessy.
Primariile nu au reprezentanti pentru protectia mediului
O alta nemultumire a directorului APM este faptul ca primariile din judet nu au un reprezentant pentru protectia mediului. „Aceasta este o alta mare problema. Din cauza faptului ca primariile nu au un reprezentant pentru protectia mediului, acestea nu pot elabora proiecte de mediu pentru a atrage fonduri structurale. In felul acesta, judetul nostru pierde foarte multi bani. Cel putin primariile din judet pe a caror raza exista situri naturale ar putea elabora diferite proiecte in vederea accesarii de fonduri europene. Insa daca primariile nu au interes pentru acest lucru, noi nu avem ce sa facem”, a mai spus Bekessy.
Directorul APM a mai precizat faptul ca nu este suficient sa fie numit un reprezentant care sa nu faca nimic. „Primariile trebuie sa nominalizeze persoanele cu pricina, sa trimita lista la APM si, pe viitor, aceste persoane sa tina legatura cu noi. Se poate spune ca in judet, din acest punct de vedere, este debandada pentru ca primarii nu inteleg importanta acestui lucru”, a mai adaugat Elisabeta Bekessy.
Primarii amendate
Faptul ca edilii din judet nu sunt prea interesati de protectia mediului este confirmat si de directorul Garzii de Mediu, Gabriel Preda Tarnoveanu. Acesta a precizat ca in ultima perioada au fost sanctionate cateva primarii din judet pentru ca nu au controlat aparitia depozitelor ilegale de gunoi. „In urma unor controale efectuate in judet, am depistat, la marginea localitatilor sau pe cursul unor rauri, depozite ilegale de gunoi. Pentru ca nu au controlat aparitia acestor gropi ilegale, primariile cu pricina au fost amendate”, a spus directorul Garzii de Mediu.
In afara de aceste gropi ilegale, Gabriel Preda Tarnoveanu a mai precizat ca in judet mai sunt unele probleme cu inchiderea gropilor de gunoi si cu colectarea greoaie selectiva a deseurilor.
Primarii se apara
Primarii incriminati se apara ca nu dispun de fonduri pentru astfel de activitati, pe de o parte, si ca nu pot angaja personal, pe de alta parte. „Este foarte greu sa ne ocupam de acest lucru in primul rand pentru ca nu dispunem de fonduri suficiente. Fara bani nu se poate face nimic. Pe de alta parte, toate posturile din primarii sunt blocate. Nu putem angaja oameni noi, iar pe cei care ii avem nu-i putem incarca cu alte sarcini ca si asa au destule. Probabil ca vom gasi o solutie pentru a rezolva aceasta problema, dar deocamdata este foarte greu”, ne-a spus un primar din judet, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Pe de alta parte, prefectul Radu Giurca a precizat ca in scurt timp primarii vor fi chemati la raport pentru a se vedea care sunt cauzele acestor stari de lucruri si pentru a se gasi o solutie. „Este putin probabil ca putem ingrasa porcul in ajun, insa speram ca vom gasi o solutie pentru rezolvarea acestor probleme”, a precizat prefectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *