Dezvaluiri: evidenta secreta a problemelor cauzate de incalzirea globala tinuta secreta de catre administratia Bush

imagini satelitiFotografiile luate de catre satelitii Statelor Unite, declasificate de administratia Obama, au constituit primele imagini grafice, unde se pot observa efectele incalzirii globale asupra ghetarilor din regiunea artica in timpul verii.  Schimbarile climatice pot distruge mediile naturale si viata salbatica.

Imagini grafice care dezvaluie impactul devastator al incalzirii globale in regiunea arctica, au fost prezentate publicului de catre Armata Statelor Unite. Fotografiile, adunate de catre sateliti pe parcursul ultimului deceniu, au confirmat ca arii vaste din zonele inalte si-au pierdut pelicula de gheata in lunile de vara.

Imaginile, tinute in secret de Washington in timpul presedintiei lui George W. Bush, au fost dezvaluite publicului iar presedintele Barack Obama incearca, in prezent, sa impulsioneze Congresul si publicul american pentru a lua masuri impotriva schimbarilor climatice catastrofice cauzate de nivelul ridicat al dioxidului de carbon din admosfera.

Un anumit set de fotografii includeau imagini din portul Barrow din Alaska. Aici, in iulie 2006, stratul de gheata atingea tarmul, iar un alt set de imagini, luate in iulie anul urmator, arata ca apele nu mai erau acoperite de gheata. Aceste fotografii demonstreaza clar cat de mult a fost afectata regiunea arctica de incalzirea globala. Mai mult de un milion de km patrati de gheata lipseau in vara lui 2007 in comparatie cu anii urmatori. Din pacate, in 2008, situatia nu s-a ameliorat.

„Acestea sunt imagini cu o putere de rezolutie de un metru, ceea ce ne da o imagine in ansamblu a verii in regiunea artica”, a spus Thorsten Markus de la Goddard Space Flight Centre din cadrul Nasa. „Acesta este motivul principal pentru care suntem atat de ingrijorati. Rezolutia de un metru este dimensiunea care lipseste”.

Oamenii de stiinta au avertizat ca gheata din mare, care se topeste, poate provoca daune considerabile. Straturile de gheata sunt folosite de catre animale precum ursii polari, ca platforme pentru a vana foci si alte creaturi marine. Fara ele, ei ar putea muri de foame. Pe de alta parte, gheata reflecta radiatiile solare. Fara acest proces, oceanul Artic s-ar putea incalzi si mai mult. Fenomenul ameninta sa grabeasca incalzirea globala a intregii planete, afirma climatologii.

Ultimele dezvaluiri au declansat avertismente din partea oamenilor de stiinta, care afirma ca nu dispun de fondurile necesare unei studieri elaborate a acestor schimbari climatice. Directoarea Administratiei Admosferice si a Oceanelor Nationale din SUA (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA), Jane Lubchenco, a tras un semnal de alarma asupra necesitatii strangerii de date, prin intermediul satelitilor, pentru a prevesti viitoarele schimbari climatice.

„Scopul nostru principal il constituie mentinerea unei continuitati in observarea climatului si in prezent, acest scop este in pericol pentru ca nu avem resursele necesare pentru a colecta informatiile de care avem nevoie” a spus Lubchenco. „Ne jucam de-a v-ati-ascunselea”.

Oamenii de stiinta afirmau, inca inainte de aceste avertismente, ca America, superputerea lumii stintifice, este „oarba” in ceea ce priveste schimbarile climatice din cauza taierea fondurilor pentru programele de sateliti care sa observe schimbarile mediului inconjurator.

Un raport al Academiei Nationale de Stiinte din acest an, a avertizat ca reteua de sateliti folositi pentru observarea mediului inconjurator este in pragul colapsului. In Februarie, un satelit Nasa, dotat cu instrumente pentru creearea primei harti ale emisiilor de carbon ale Pamantului, s-a prabusit langa Antartica dupa doar 3 minute de la ridicare. Satelitul trebuia sa masoare emisiile de carbon din 100 000 de puncte din jurul planetei in fiecare zi, asigurand astfel o diversitate de date in comparatie cu cele aproximativ 100 care exista momentan.

Sursa: www.guardian.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *