Dezvoltarea durabila si responsabilitatea companiilor

Suntem obisnuiti ca, in mediile economice, clasamentul intreprinderilor sa se faca mai degraba in functie de indici financiari, industriali sau bursieri. Acest fapt decurge dintr-o logica normala si istorica. Exista, totusi, clasamente care devin tot mai importante si care se bazeaza pe indici de Dezvoltare Durabila.

In acest context, ne punem intrebarea cum poate concilia un actor prezent in industrie performanta cu respectul mediului inconjurator, rentabilitatea cu obligatia de serviciu public, raspunzand astfel definitiei pe care ONU o da dezvoltarii durabile: „Dezvoltarea durabila este o dezvoltare care raspunde nevoilor prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a le satisface pe ale lor”. Toate aceste intrebari lasa loc pentru actiune si creativitate atunci cand esti un energetician.

Or, Gaz de France – cu reputatie in Romania prin filialele sale Distrigaz Sud, Amgaz si Depomures – face parte dintre intreprinderile mondiale cele mai performante, integrand in strategia sa politicile pe care le implica schimbarea climaterica. Includerea Gaz de France printre cele 68 de societati ale Climate Disclosure Leadership Index in septembrie 2007 confirma calitatea angajamentului grupului Gaz de France in chestiunile legate de mediul inconjurator. Gaz de France este, de fapt, a douasprezecea clasata si prima dintre societatile franceze.

In materie de productie de electricitate, Gaz de France si-a fixat drept obiectiv ca activele pe baza de energie regenerabila sa reprezinte, pana in 2012, 20% din intreaga capacitate de electricitate pe care o detine in Europa. Aceasta strategie are la baza solutii care sa asocieze gazul natural si energiile regenerabile, mai ales cea solara, pentru productia de caldura, pentru productia de electricitate din surse regenerabile, fiind favorizate energia eoliana terestra, dar si biomasa si energia solara.

Protectia mediului necesita mijloace foarte importante si o vointa manageriala pe masura mizei, atunci cand 74% din bugetul de cercetare al Gaz de France sunt redirectionate catre proiectele de dezvoltare durabila. In acest departament, se fac astazi noi experimente, cum ar fi depozitarea geologica de CO2 reinjectat in zacamintele de gaz epuizate, experimentata cu succes, in ultimii ani, in Tarile de Jos, sau toate proiectele care fac referire la economia de hidrogen – combustibilul viitorului?

Sursa: Standard

As vrea, in egala masura, sa fac referire la proiectele care, in urma cu cativa ani, pareau futuriste si care astazi sunt operationale, cum ar fi gazul natural pentru autovehicule, care este utilizat in Franta si care permite echiparea parcului auto al intreprinderilor sau al municipalitatii si, de putin timp, a autovehiculelor clientilor persoane fizice cu un sistem specific, pe baza de gaz natural, in locul benzinei sau al motorinei. In jur de 10.000 de autovehicule pe baza de gaz natural circula astazi in Franta, ele emitand cu 24% mai putin CO2 decat autovehiculele care functioneaza cu benzina.

Eforturile depuse de un actor industrial pot fi creatoare de valoare pentru o intreprindere. Sa luam exemplul unei otelarii, ale carei gaze de combustie erau eliberate pana de curand in atmosfera. S-a descoperit ca aceste gaze siderurgice pot fi transformate in electricitate, in asa-numitele centrale cu ciclu combinat, electricitate care poate fi folosita pentru consumul propriu al respectivei unitati. In acelasi mod, cand investesti in modernizarea si dezvoltarea depozitelor de gaze naturale, acestea devin mai compatibile cu standardele de mediu, iar valoarea lor economica creste.

Ceea ce ar trebui retinut ca o concluzie este faptul ca a actiona pentru dezvoltarea durabila inseamna a face gesturi foarte simple si foarte concrete. In Romania, aceasta inseamna, obligatoriu, a vorbi despre eficienta energetica si despre economia de energie. Distrigaz Sud a lansat, anul trecut, o importanta campanie pe acest subiect. Si, cum iarna bate la usa, toata lumea va intelege mai usor ca astazi este posibil sa conciliezi respectul fata de mediu cu grija permanenta de a face economie de energie.

Tanguy Moulin Fournier director de dezvoltare Gaz de France Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *