Dietele bogate in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale au potentialul de a incetini procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters, citat de Mediafax.

Declinul cognitiv reprezinta o etapa normala a procesului de imbatranire, insa un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Rush din Chicago, pe o durata de aproape cinci ani, a aratat ca persoanele de varsta a treia care au tinut cu strictete dieta MIND erau cu 7,5 ani mai tinere din punct de vedere cognitiv in comparatie cu voluntarii care au respectat cel mai putin regulile acestei diete.

Intr-un studiu anterior, aceiasi cercetatori americani au evidentiat faptul ca dieta respectiva poate sa reduca riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer.

Dieta MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) reprezinta un hibrid intre dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline si legume, si dieta DASH, conceputa pentru a limita efectele hipertensiunii.

Ea consta in 15 componente dietetice si recomanda persoanelor care o urmeaza sa manance in fiecare zi cel putin trei portii de cereale integrale, o salata si o alta leguma si sa bea zilnic un pahar cu vin. Fasolea si carnea de pasare ar trebui mancate cel putin de doua ori pe saptamana, iar carnea de peste o data pe saptamana.

Adeptii dietei MIND limiteaza drastic cantitatile aferente unui numar de cinci alimente considerate nesanatoase – carne rosie, unt, margarina, branza, paste, dulciuri si preparate prajite sau de la fast-food – pe care le mananca.

Singurele fructe incluse in dieta MIND sunt cele de padure.

Cercetatorii americani au testat capacitatea cognitiva pentru 960 de persoane cu varsta medie de 81,4 ani din 40 de camine pentru batrani din Chicago, intr-o perioada de 4,7 ani. Ei au descoperit un declin cerebral mult mai lent in cazul persoanelor care au aderat cel mai mult la regulile impuse de dieta MIND.

Studiul a fost publicat in revista Alzheimer & Dementia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here