Digul de 2 milioane de euro din Venus s-a prabusit dupa un an

Un dig construit anul trecut din bani publici cu 2 milioane de euro, a carui menire era sa protejeze plaja din statiunea Venus, a cedat dupa numai un an de la finalizarea lucrarilor. Perioada de garantie acordata de constructor era de 50 de ani. Hotelierii din Venus acuza Directia Apele Romane Dobrogea Litoral de faptul ca a permis cheltuirea unei sume uriase de bani pentru lucrari de mantuiala pentru un dig construit din saci cu nisip cusuti cu ata obisnuita, de croitorie. Pe plaja de la Esplanada au ajuns deja sacii rupti, semn ca de digul in care s-au bagat 2 milioane de euro s-a ales deja praful. Pe de alta parte, reprezentantii DADL spun ca procurorii au investigat deja acuzatiile de deturnare de fonduri si au dat solutia neinceperii urmaririi penale.

Plaja Venus este una considerata de ani buni cu risc maxim de eroziune din cauza curentilor marini extrem de puternici care sapa anual in nisip. Din aceasta cauza, cei care au condus de-a lungul timpului Ministerul Mediului au elaborat proiecte, ordine si investitii prin care sa stopeze fenomenul natural al eroziunii. Solutia au reprezentat-o digurile de aparare, lucrari in care s-au pompat pana acum sume uriase de bani publici. in 2003, un ordin (118/6 mai 2003) al ministrului mediului de atunci, Sulfina Barbu, aproba proiectul de stopare a procesului de eroziune a plajei din zona Venus pe o lungime de un kilometru. Valoarea investitiei a crescut de-a lungul efectuarii lucrarilor, ajungand la 5.650.862 de lei. In anul 2006, la trei ani de la aprobarea demararii proiectului, Ministerul Mediului a mai aprobat un fond de 3.000.000 lei pentru realizarea unui dig submers de 200 metri si refacerea plajei din zona Jupiter-Venus. Una peste alta, costurile lucrarilor efectuate la Venus au trecut de 2 milioane de euro.

Daca lucrarile au fost facute bine sau prost, daca banii au fost cheltuiti de pomana, nu ne pronuntam noi, dar trebuie precizat ca vara trecuta, in timpul unor furtuni foarte puternice, plaja din Venus a fost practic distrusa de apele marii. Marea a lasat atunci adevarate transee in plaja, asa incat a fost nevoie de alti 80 de mii lei pentru ca turistii sa-si poata asterne cearsafurile pe nisip.

Termenul de garantie pentru lucrare este de 50 de ani
Acum insa, acuzatiile pe care investitorii din statiunea Venus le aduc conducerii Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral, institutia care a gestionat efectuarea lucrarilor, capata valoare. Potrivit lui Lucian Iftimie, presedintele Asociatiei Investitorilor din Statiunea Venus, in urma cu doua zile, muncitorii care fac lucrari de amenajare la hotelurile din statiunea Venus au observat, pe plaja de la Esplanada si intre stabilopozii din zona, saci de dimensiuni impresionante, adusi de valuri la tarm. Cum nu si-au dat seama despre ce este vorba, au anuntat conducerea Asociatiei Investitorilor din Venus, care a realizat imediat ce se intampla: digul submers din golful Esplanada a inceput sa cedeze, desi termenul de garantie a lucrarii este de 50 de ani!

Lucian Iftimie, presedintele Asociatiei din Venus, ne-a declarat ca se astepta la un astfel de deznodamant nedorit, deoarece el a atras de multe ori atentia asupra calitatii indoielnice a lucrarilor, a facut nenumarate sesizari catre factorii abilitati sa verifice calitatea acestora, dar si plangeri penale, insa la fiecare reclamatie i s-a raspuns ca lucrarile au fost facute corect. „Digul submers a fost realizat de catre societatea Deltacons Tulcea; conform documentelor, pentru realizarea acestuia s-au folosit nu mai putin de 4.800 de saci a cate 1,5 tone fiecare. In mod normal, pentru ca aceasta lucrare sa fie trainica, sacii ar fi trebuit plantati in mare cu scafandri si ancorati de fundul marii, pentru a nu fi clintiti de furtuni. Insa nu doar ca nu s-a procedat in acest fel, dar constructorii au mai si folosit ata de cusut nasturi pentru saci (care au dimensiuni impresionante, de 1,5/ 2,5 metri), in loc sa utilizeze un material rezistent, care sa nu putrezeasca in timp din cauza umezelii si a curentilor puternici”, ne-a declarat Lucian Iftimie.

Avem NUP din partea parchetului la toate reclamatiile
De cealalta parte, singurul comentariu facut de reprezentantii DADL, prin vocea purtatorului de cuvant, Catalin Anton, a fost: „Avem NUP din partea Parchetului la toate reclamatiile facute de Iftimie”. Anton spune ca reprezentantul investitorilor din Venus a facut nenumarate reclamatii pana acum la toate autoritatile cu competente de control, de la Politie, Parchet, Ministerul Mediului, dar de fiecare data Directia a fost scoasa din culpa. Pentru ca Iftimie a prezentat probe clare din care rezulta ca digul submers a cedat, reprezentantul DADL a declarat ca se vor face verificari si, daca se constata ca lucrarea a fost prost facuta, vor obliga constructorul, SC Deltacons Tulcea, sa o refaca, deoarece garantia este, intr-adevar, de 50 de ani. Ca ceva este putred la mijloc o demonstreaza comparatia cu o alta lucrare, care va incepe in acest an. Este vorba despre consolidarea falezelor in municipiul Constanta, faleze care de ani de zile se prabusesc sub ochii indiferenti ai autoritatilor si pentru care abia acum s-au gasit fonduri. In urma unei licitatii organizate de DADL, lucrarile de consolidare la falezele de pe teritoriul orasului Constanta au fost atribuite firmei Consal Trade, firma care la momentul licitatiei era inregistrata cu debite la DADL pentru concesionarea plajei din Belona, Eforie, pentru suma de 7,6 milioane lei, adica ceva mai mult de 2 milioane de euro. Asta inseamna ca 200 de metri de dig submers la Venus costa tot atat cat va costa consolidarea a 6 km de faleze! Alegerea firmei Consal Trade este un alt mister nedeslusit de reprezentantii DADL, care au acceptat oferta unei firmei care inregistra datorii pentru un alt contract cu directia. Explicatia sefului DADL, Gheorghe Babu, la acel moment, a fost pretul foarte bun oferit de constructorul ales.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *