Dilemele anului 2013: ce se va intampla in energie?

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Dilemele anului 2013: ce se va intampla in energie?

Unul dintre sectoarele cu care ar putea prinde contur este energia solara, domeniu care, desi era asteptat sa inregistreze o dezvoltare accelerata anul acesta, a ramas blocat in mai multe schimbari legislative.

VA FI 2013 ANUL ENERGIEI SOLARE?
Furnizorii de echipamente si servicii pentru proiecte de energie solara cred ca 2013 va aduce o crestere semnificativa a pietei fata de 2012, estimarile vizand montarea a mai bine de 500 MW anul viitor, ceea ce inseamna investitii de circa 650 de milioane de euro. Investitorii sunt atrasi cu precadere de schema de sprijin foarte generoasa pusa la dispozitia lor de statul roman.

CE SE VA INTÂMPLA IN ALTE ZONE ALE SECTORULUI ENERGETIC?
Pe partea de proiecte eoliene este de asteptat ca la finalul anului viitor Romania sa aiba 3.000 MW, ceea ce inseamna investitii noi de circa 1,4 miliarde de euro in 2013. Tot in 2013 este asteptata iesirea Hidroelectrica din insolventa, cel mai realist termen pentru realizarea acestui lucru fiind jumatatea anului. Pe partea de listari la Bursa de anul acesta statul a ramas cu multe restante printre care se numara Transgaz, Romgaz sau Nuclearelectrica.

CUM VOR EVOLUA PRETURILE?
Anul viitor va aduce scumpiri semnificative la utilitati. Astfel, in domeniul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici sunt programate trei scumpiri, in timp ce populatia va trece prin doua scumpiri. Tot anul viitor, vor exista patru trepte de scumpire a energiei electrice pentru consumatorii noncasnici si o treapta pentru populatie odata cu eliminarea graduala a tarifelor reglementate din domeniul energiei.

CE SE VA INTÂMPLA IN ZONA DE EXPLORARE?
Petrom, alaturi de gigantul petrolier american ExxonMobil, va continua aventura de explorare la mari adancimi in Marea Neagra dupa succesul inregistrat la inceputul anului trecut. De altfel, recent cele doua companii au anuntat ca au demarat cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra pe o suprafata de 6.000 de kilometri patrati in zona de mare adancime a blocului Neptun.
Prin intermediul acestor lucrari se va realiza practic un fel de radiografie tridimensionala a adancurilor Marii Negre in scopul identificarii unor posibile rezerve de hidrocarburi. Pasul facut de cele doua companii vine dupa ce la inceputul anului trecut, dupa prima sonda de explorare facuta vreodata la mari adancimi in Marea Neagra, Domino-1, a fost identificata o acumulare de gaze de 84 de miliarde de metri cubi a carei valoare de piata s-ar putea ridica la 17 miliarde de euro.

CE ALTE COMPANII MAI SUNT ASTEPTATE?
Tot anul viitor este de asteptat ca la nivelul pietei de carburanti sa se vada o prezenta mai bine conturata a noilor intrati, adica a sarbilor de la NIS, care-i au in spate pe rusii de la Gazprom, si a azerilor de la SOCAR. Potrivit informatiilor disponibile, NIS ar fi trebuit sa finalizeze anul 2012 cu 40 de benzinarii in timp ce SOCAR a anuntat tot pentru 2012 37 de puncte de alimentare dupa investitii de 50 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *