Din cauza incalzirii globale, 1 din 10 oameni va trai in conditii grele in 2100

Din cauza incalzirii globale, 1 din 10 oameni va trai in conditii grele in 2100
Din cauza incalzirii globale, 1 din 10 oameni va trai in conditii grele in 2100

Una din zece persoane la nivel mondial va trai intr-un punct fierbine pana in 2100, adica intr-o zona in care schimbarile climatice vor afecta agricultura, apa, ecosistemul si sanatatea, potrivit unui studiu efectuat de savantii din SUA.

Asa-numitele puncte fierbinti vor fi cel mai raspandite in America de Sud, mai exact in partea de sud a fluviului Amazon.

Aici vor avea loc „schimbari severe” in ceea ce priveste disponibilitatea apei, agricultura si ecosistemul, avertizeaza studiul publicat in revista americana Proceedings of the National Academy of Sciences, potrivit Vanguard.

A doua cea mai mare zona cu puncte fierbinti va fi in sudul Europei. Aici, lipsa apei si a recoltelor va duce la un trai cumplit al populatiei, arata datele studiului condus de Franziska Piontek de la Institutul de Cercetare al Impactului Climatic din orasul german Postdam.

In cadrul acestui proiect au lucrat experti in schimbarile climatice din Japonia, Statele Unite, China, Europa si altele, folosindu-se programe matematice pentru a se stabili cum va afecta incalzirea globala vietile oamenilor din intreaga lume.

Expertii au luat in calcul o incalzire medie, cu o anumita frecventa, de trei grade Celsius fata de temperatura medie din 1980-2010.

Cand numarul de grade a fost ridicat la patru, s-a constatat ca 11% din populatia globala „va fi supusa unui impact sever in cel putin doua din cele patru sectoare principale: apa, agricultura, ecosistem, sanatate”.

Alte puncte fierbinti vor fi in regiunile tropicale ale Americii Centrale si Africa, dar si in Etiopia, unde va continua extinderea epidemiei de malarie.

Vor fi afectate si regiunile de nord din sudul Asiei, unde cele mai mari probleme vor fi schimbarile de ecosistem si disponibilitatea apei.

„Ceea ce astazi este considerat extrem va deveni normalitate”, a spus coautorul studiului, Qiuhong Tang, de la Academia de Stiinte din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *