Din ce in ce mai multi romani satui de betoane se muta la sat

    Din ce in ce mai multi romani satui de betoane se muta la sat. Unii, ca sa scape de saracie, altii, ca sa traiasca boem.

    Paula Cirstea, 48 de ani, locuieste de doi ani in comuna Jilava, langa Bucuresti. A fost functionara intr-o companie de telefonie, unde lucra in stres continuu, pana cand a descoperit ca are o tumora la creier si a fost nevoita sa se pensioneze pe caz de boala. Fara serviciu, simtea ca se sufoca intre betoane, asa ca a hotarat sa se retraga la fosta casa parinteasca si sa-si lase copiii in apartament.

    „Cresc gaini bio, am caini si pisici, am gradina mare si ma descurc mai bine cu banii, mai ales ca pensia e mica. E mai mult de munca, dar nici nu stii cum iti trece ziua. Traiul la tara este de viitor”, n-are niciun dubiu doamna Paula.

    2010, record de oraseni plecati la sat

    Cazul ei nu este singular. In ultimii ani, fenomenul migratiei de la oras la sat a luat amploare, arata datele Institutului National de Statistica. Daca pana in anul 1997, plecau mai multe persoane din mediul rural in cel urban, de la acea data, tendinta a inceput sa se inverseze: anual, aproximativ 28 de mii de persoane au parasit orasele in favoarea satelor. Astfel, numarul persoanelor care se muta de la oras la sat a ajuns sa fie mult mai mare decat al celor care dau casa de la sat pe apartamentul de la bloc. In 2010, un numar record de peste 133.000 de romani au parasit orasul si s-au stabilit la tara.

    Criza, lipsa locurilor de munca si somajul, cheltuielile mari de intretinere de la bloc si preturile mai ridicate ale alimentelor sunt principalele motive care ii determina pe romani sa-si dea apartamentul pe o casuta la tara.

    Orasele-fantoma ale Romaniei

    In majoritatea judetelor din tara, populatia de la sat este mai mare decat cea de la oras. Exceptie fac doar judetele Arad, Bistrita-Nasaud, Cluj, Ilfov, Sibiu si Timis, care stau mai bine la capitolul urbanizare. Cea mai mare problema este, de departe, in Moldova, zona cu cele mai depopulate orase.

    In Vaslui, de exemplu, ponderea populatiei din mediul rural depaseste 60%. „Fata de anul 2010, numarul vasluienilor care au ales sa paraseasca orasele in favoarea traiului in mediul ural a crescut cu 5%, anul acesta”, spune Sorin Chelaru, purtatorul de cuvant al Directiei de Statistica Vaslui.

    „Cresc gaini bio, am caini si pisici, am gradina mare si ma descurc mai bine cu banii, mai ales ca pensia e mica. Traiul la tara este de viitor.”
    PAULA CIRSTEA, fosta oraseanca

    2010, record de oraseni plecati la sat

    Pensionari saraci si ecologisti inraiti

    Profesorul de sociologie Ilut Petru spune ca fenomenul migratiei de la oras la sat este vechi si nu tine exclusiv de criza economica. „Sunt oameni care isi fac calcule, in special pensionari, care in loc sa se chinuie la oras, unde cheltuielile sunt mai mari, se muta la sat unde pot trai decent. Insa veti vedea ca in aceste cazuri, oamenii au radacini la sat, casa parinteasca sau o mostenire. Insa exista si oameni care nu au probleme cu banii, dar se muta la tara ca sa traiasca intr-un mediu mai ecologic, fara stres, dupa model occidental. Foarte multi straini se retrag la sat in cautarea linistii”, explica Ilut Petru, profesor de sociologie la Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *