Din marea cu E-uri

CE BEM, CE MINCAM – Produsul are 10 aditivi
Producatorul acestei salate parca s-a straduit sa amestece toate ingredientele periculoase pentru consumatori: grasimi, zaharuri, E-uri.

In salata de fructe de mare „Mediterranea”, ingredientele naturale de buna calitate se afla la concurenta cu aditivii alimentari. De pe eticheta citim urmatoarea compozitie: „Ulei de floarea-soarelui 45%, calamari (nototodarus spp.), surimi (file de peste 48% – Nemipterus spp., apa, amidon din griu, amidon din tapioca, ulei de palmier, stabilizator – sorbitol E 420, zahar, sare, albumina, extract de crab, aroma naturala de crab, mirin, intaritor de gust: monoglutamat de sodiu E 621, coloranti: carbonate de calciu E 170, extract de paprika E 160c, sepie (sepia spp), calamari (Loligo spp), caracatite mici (Octopus spp.), crevete (Parapenaeopsis spp) (produse congelate la origine), apa, otet din vin alb, sare, patrunjel, usturoi, zahar, corector de aciditate: acid citric E 330, glucono delta lactona E 575, conservanti: benzoat de sodiu E 160c, extract de sfecla rosie E 162, aroma naturala de lamiie”. Producatorul face urmatoarea precizare: „Preparat in fabrica in care se folosesc si pesti, telina si produse derivate din soia”.

ANALIZA
. In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul analizat are un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de grasimi vegetale, bogate in acizi grasi omega 6 proinflamatori, de zaharuri cu absorbtie lenta (amidon), dar si cu absorbtie rapida (zahar) si index glicemic ridicat. La toata aceasta compozitie se adauga aditivi alimentari extrem de periculosi: E 223 incetineste asimilarea vitaminei B1, E 621 – nerotoxic, E 211 – produce modificari ale ADN. Sorbitolul E 420 este incriminat pentru aparitia unor probleme ale tractusului digestiv. Acesti aditivi inrautatesc calitatea produsului analizat si ii scad valoarea biologica.
De asemenea, consumatorii trebuie sa tina cont de cantitatea mare de sare din produs pentru a nu depasi doza zilnica recomandata, de 6 g, pentru un adult.

CONCLUZII. Specialistul nu recomanda produsul copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu afectiuni dermatologice, cu status proinflamator sistemic, artrita, reumatism, astmaticilor, suferinzilor de ficat, rinichi, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, celor cu maladii neurodegenerative, hipertensivilor. Diabeticii vor tine cont de zaharul adus de preparat. Alergicii si cei cu sensibilitate la anumite ingrediente si aditivi din produs vor testa in prealabil produsul.

Source: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *