Din vara, adio pungi de plastic gratuite!

Dupa modelul celorlalte state membre UE, marile magazine din Romania vor introduce, intr-o prima faza, pungi din plastic contra cost si vor rasplati reutilizarea acestora. Hipermarketurile se pregatesc deja sa scoata din circulatie pungile oferite gratuit clientilor. Termenul impus de autoritati expira la vara.

Ministrul mediului, Attilla Korodi, va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianti, sa fie taxate „drastic” pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile.

Marile retele de comert – Carrefour, Real Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image – sunt in prezent principalii furnizori de pungi din plastic gratuite de pe piata romaneasca. Dupa modelul lor, si magazinele de cartier au inceput sa puna la dispozitia clientilor pungi din plastic gratuite.

Cum se intampla la ei

Pas cu pas. Asa au trecut clientii din Franta, Spania si Ungaria ai Auchan de la pungi din plastic gratuite la pungi reutilizabile contra cost, scopul companiei fiind, intr-o prima etapa, eliminarea obisnuintei clientului cu gratuitatea pungilor.

„Masura a fost introdusa progresiv, la cateva case din magazin – care erau marcate drept -case verzi- si indemnau cumparatorii sa renunte la pungile gratuite -, si a fost insotita de o campanie de sensibilizare a clientilor la problemele mediului. Clientilor li se propun alte tipuri de sacose, fie din plastic, fie din textil, pe care le pot cumpara si reutiliza, prima etapa fiind reducerea numarului de pungi gratuite, apoi treptat eliminarea completa a acestora. Tot mai multi clienti incep sa prefere casele verzi, insa este nevoie de o perioada de adaptare”, explica Mariana Dragan, directorul de comunicare al Auchan Romania.

Rasplata pentru utilizarea frecventa

„Mega Image a luat deja in considerare aceasta problema de mediu si a inceput un proiect prin care sa ofere clientilor o alternativa la pungile gratuite din plastic”, spun reprezetantii lan- tului de supermarketuri, care nu dezvaluie deocamdata cu ce vor inlocui sacosele gratuite.

Proprietarul lantului de supermarketuri, grupul Delhaize, isi rasplateste cu puncte si cadouri clientii belgieni care folosesc de mai multe ori o punga din plastic, cu toate ca alternativa nu este sa le ia gratuit, ci sa le cumpere cu 0,05 euro (circa 20 de bani). Magazinele IKEA din Marea Britanie sunt primele din grup care au inceput sa vanda pungile din plastic inca din vara lui 2006.

Alti retaileri au renuntat complet la pungile din plastic pentru variante biodegradabile. L”Occitaine, marca franceza de produse de ingrijire personala prezenta in farmaciile Sensiblu, utilizeaza pungi gratuite din hartie fabricata din resturi de mere. Si lantul de fast-food Snack Attack foloseste pungi biodegradabile. „Consideram ca a trai sanatos presupune si grija fata de mediul inconjurator, motiv pentru care am optat pentru astfel de ambalaje. Costul acestora reprezinta 0,02% din pretul produsului”, a afirmat Maria Gavrilescu, director de marketing la Snack Attack.

Taxa pe plastic

Ministrul mediului, Attila Korodi, va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comerciant i, sa fie taxate „drastic” pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile, pentru care nu se va percepe nicio taxa. Ministrul nu poate interzice complet punerea in circulatie a pungilor de acest fel, astfel incat exista varianta ca, de la intrarea in vigoare a legii, unii agenti economici sa prefere vanzarea lor pentru un pret din care sa-si poata acoperi noua taxa.

Unul dintre retailerii care vand pungile din plastic este lantul de discount Plus. „Este politica magazinelor de acest tip, in conditiile in care pretul produselor noastre este foarte scazut si nu include costurile pentru pungi”, a spus Ioana Marginean, directorul de marketing al Plus. In Germania, de exemplu, retailerul comercializeaza si pungi din stofa si termoizolante, dar pe piata romaneasca a optat deocamdata pentru cele din plastic.

„Vom face campanii de comunicare si mizam si pe crearea unei concurente in acest domeniu. Speram sa apara retaileri care vor prefera sa renunte la ambalajele nedegradabile in favoarea pungilor fie din plastic biodegradabil, fie din hartie, fie din stofa”, a declarat ministrul Attilla Korodi.

„Vom face campanii de comunicare si mizam si pe crearea unei concurente. Speram sa apara retaileri care vor renunta la ambalajele nedegradabile in favoarea pungilor din plastic biodegradabil, din hartie sau din stofa.”, Attilla Korodi, ministrul mediului

CONSTATARE

Pungile au viata scurta

Teoretic, un roman foloseste 250 de astfel de pungi intr-un an, iar timpul in care fiecare dintre aceste ambalaje este folosit e de doar 20 de minute, a mai spus Korodi, citand dintr-un studiu realizat de minister, astfel ca posibilitatea inlocuirii lor nu ar afecta, in principiu, comertul. „Speram ca taxarea sa descurajeze operatorii care pun in circulatie acest gen de ambalaje si sa-i faca sa se reorienteze spre ambalaje ecologice, dupa exemplul Irlandei, unica tara din Uniunea Europeana unde functioneaza acest sistem”, a spus ministrul Korodi. Legea ar urma sa capete o forma finala in primavara acestui an, urmand ca, potrivit calculelor ministrului, sa produca efecte in 2009. Potrivit lui Korodi, acelasi ambalaj dintr-un material biodegradabil costa cu doar 5% in plus fata de unul care polueaza. Ministerul ar putea introduce o perioada de tranzitie. Ministrul a afirmat ca in Romania nu exista inca facilitati de productie pentru pungi din plastic biodegradabil. Acesta este un plastic special, cu o compozitie chimica modificata, ce-l face sa se distruga in doar cateva luni, la temperaturi de „30-30 si ceva de grade Celsius”, fata de cei 100 de ani in care dispare o punga din plastic nebiodegradabil.

5 miliarde de sacose din plastic sunt utilizate anual in lume

NU SUNT BIODEGRADABILE

Sacosele din plastic se descompun in 400-1.000 de ani

Viitorul pungilor din plastic in lume difera de la tara la tara. Australia si China vor renunta la ele, Germania si Italia intentioneaza sa le taxeze, in timp ce in SUA vor ramane probabil la putere mult timp de acum incolo, informeaza Reuters.

Americanii cred ca „pungile din plastic vin din tara pungilor din plastic”, spune Lisa Mastny, de la grupul de reflectie Worldwatch Institute, cu sediul in Washington. „Nu ne punem intrebarea de unde vin si unde se duc”, adauga ea. Pungile din plastic sunt fabricate din titei, gaze naturale si alti derivati chimici si, dupa ce sunt aruncate, se descompun in 400-1.000 de ani. Chimicalele din compozitia lor raman in mediul inconjurator pentru o perioada chiar mai lunga, „sufocand viata salbatica”, sustin organizatiile ecologiste.

Din Taiwan si pana in Uganda, respectivele pungi au fost fie interzise, fie oferite clientilor supermarketurilor in schimbul achitarii unei taxe. Australia a decis sa opteze pentru prima varianta pana la sfarsitul acestui an, iar China va face la fel incepand din luna iunie. „In urma utilizarii excesive si a reciclarii ineficiente, pungile din plastic folosite la cumparaturi au cauzat o grava risipa de energie si de resurse si poluarea mediului inconjurator”, se arata intr-un comunicat al Consiliului de stat de la Beijing, citat de BBC.

Din clubul tarilor care au preferat varianta taxarii face parte Irlanda, unde o punga din plastic costa 22 de eurocenti. Autoritatile irlandeze spera sa reduca astfel cu aproximativ 90% utilizarea controversatelor pungi.

Si premierul britanic, Gordon Brown, a decis sa ia masuri si a solicitat celui mai mare lant de magazine din tara reducerea cat mai rapida a „consumului” de pungi. Brown ia in calcul chiar eliminarea lor din Marea Britanie.

Primele masuri in SUA

Americanii folosesc in medie 100 de miliarde de pungi din plastic pe an, adica peste 330/persoana, estimeaza Worldwatch Institute. Dintre acestea, o familie de patru persoane arunca anual aproximativ 1.500.

In aprilie, San Francisco a devenit primul oras american care a interzis pungile, dar restrictia se aplica doar in cazul principalelor supermarketuri. Guvernul Statelor Unite se fereste sa ia masuri care i-ar putea deranja pe consumatori si sustine ca autoritatile locale trebuie sa decida ce trebuie sa faca pe viitor. Ideea impunerii unei taxe nu-i incanta deloc pe americanii de rand. „Sa platesc pentru pungi? Platim deja pentru destule”, spune Melvin Perry, un client fidel al supermarketurilor din Brooklyn, din care nu iese niciodata fara cateva pungi cu produse in mana.

„In urma utilizarii excesive si a reciclarii ineficiente, pungile din plastic folosite la cumparaturi au cauzat o grava risipa de energie si de resurse si poluarea mediului inconjurator.”, Comunicat al Consiliului de stat de la Beijing, citat de BBC .

Sursa: EVZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *