Dioxidul de carbon a jucat un rol important in modificarea climei, de-a lungul timpului

Climatul de la tropice din ultimele 2,7 milioane de ani s-a schimbat odata cu cresterea si retragerea calotelor glaciare de la Polul Nord, potrivit unui nou studiu al Universitatii Brown.dioxidul de carbon

Descoperirea subliniaza legatura intre Epocile de Gheata si schimbarile de temperatura ale oceanelor din zona tropicelor. Oamenii de stiinta conchid ca dioxidul de carbon a avut un rol major in modificarea climatului de pe Terra, incepand cu Epocile de Gheata si pana acum.

„Nu stim insa de ce exista aceasta legatura. Raspunsul se afla in oceane, suntem siguri”, a declarat Timothy Herbert, cercetator la Universitatea Brown.

Echipa de cercetare a analizat mostre din stratul aflat sub fundul oceanului, din patru zone tropicale: Marea Arabiei, Marea din Sudul Chinei, Pacificul de Est si Oceanul Atlantic ecuatorial.

Sedimentele luate de pe fundul oceanului arata ca climatul de la tropice a tinut a oglindit ciclurile Epocilor de Gheata in ultimele 2,7 milioane de ani, iar CO2 a avut cel mai important rol.

Cercetatorii s-au indreptat direct catre aceste zone intrucat ele orchestreaza cantitatea de apa din atmosfera, precipitatiile din intreaga lume precum si concentratia vaporilor de apa, predominanti in efectul de sera.

Expertii au reusit sa afle temperatura oceanelor din ultimele 3,5 milioane de ani studiind ramasitele chimice ale organismelor marine care au trait in aceste zone. Incepand cu acum 2,7 milioane de ani, geologii au descoperit ca temperatura oceanelor a scazut cu 1-3 grade in timpul fiecarei Epoci de Gheata, atunci cand calotele glaciare se intindeau in emisfera de nord, iar cantitatea de dioxid de carbon absorbit de oceane s-a intensificat cu fiecare era glaciara.

„Se pare ca schimbarile dioxidului de carbon a fost cel mai important motiv al modificarii temperaturilor”, a spus Herbert.

Studiu lor aduce noi intrebari. De ce CO2 a inceput sa joace un rol major acum 2,7milioane de ani si de ce a modificat intensitatea si frecventa epocilor de gheata, de la 41.000 de ani la 100.000 de ani.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *