Dioxidul de carbon din atmosfera a atins cel mai inalt nivel din ultimii 800.000 de ani

Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni
Dioxidul de carbon din atmosfera a atins cel mai inalt nivel din ultimii 800.000 de ani

Dioxidul de carbon din atmosfera a atins cel mai inalt nivel din ultimii 800.000 de ani, in timp ce australienii se confrunta cu cel mai cald deceniu din istorie, anunta Agentia Nationala pentru Stiinta din Australia (CSIRO). Raportul publicat de oficialitati indica faptul ca din 1990 si pana acum, media temperaturilor zilnice in Australia a crescut cu 0,75 de grade Celsius. Specialistii prognozeaza ca, pana in 2070, se va inregistra o crestere a temperaturii medii de pana la 5 grade Celsius. Paradoxal, CSIRO a anuntat ca baza de date pe care o detine arata ca 2010 si 2011 au fost cei mai frigurosi ani si ca racirea a aparut ca urmare a fenomenului La Nina. Insa oamenii de stiinta sustin ca, in ciuda racirii produse de fenomenul climatic botezat La Nina, temperaturile continua sa creasca. „In Australia, temperaturile tind sa fie mai scazute in perioadele cu precipitatii intense. Totusi, in ultimul deceniu temperaturile au inceput sa creasca. Din cauza racirii temporare, cresterea nu a fost sesizabila, dar ea exista,” a declarat meteorologul Karl Breganza.
Pe de alta parte, dr. Paul Fraser, cercetator in cadrul CSIRO, a anuntat ca nivelul carbonului din atmosfera a ajuns la 390 de parti per milion. Vestea este cu atat mai alarmanta cu cat nu exista nicio dovada care sa ateste ca, in cei 800.000 de ani care pot fi cercetati, nivelul de CO2 ar fi urcat peste 300 de parti per milion.
Raportul indica faptul ca aceste cresteri de temperatura vor duce, inevitabil, la inundatii, secete si cicloane. Mai mult, nivelul global al marilor va continua sa creasca pana va ajunge sa fie cu 210 mm mai mare ca in 1880.
Dr. Braganza spera ca raportul va convinge oamenii si ii va face sa inteleaga ca incalzirea globala evolueaza intr-un ritm alert. „Schimbarile globale de o asemenea magnitudine se petrec foarte rar. In general apar in urma unor evenimente majore, precum coliziunea unui asteroid sau activitate vulcanica planetara. Acum insa fenomenele se produc din cauza ca extragem si ardem combustibil fosil”, sustine cercetatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *