Directia Apelor Prut va monitoriza 13 zone cu risc de poluare cu nutrienti din trei judete

Directia Apelor Prut va monitoriza 13 zone cu risc de poluare cu nutrienti din judetele Iasi, Botosani si Galati, in cadrul proiectului national „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, ce prevede si investitii in comune din zone vulnerabile, consolidare institutionala si campanii de informare
poluarea apelor
„Sursele agricole din care provine poluarea cu nutrienti sunt constituite in principal din dejectiile animale si apele uzate tratate necorespunzator din sectorul zootehnic, gunoiul de grajd depozitat direct pe sol, latrinele neizolate fata de sol si deseurile organice rezultate din activitatile specifice mediului rural”, a declarat, miercuri, directorul DAP Iasi, Corneliu Cretu.

Potrivit acestuia, in spatiul hidrografic Prut-Barlad vor fi monitorizate zone din comunele Miroslava, Cotnari, Deleni, Grajduri, Madarjac,Voinesti, Mironeasa, Scanteia, Mircesti si Tatarusi (judetul Iasi), Stefanesti (judetul Botosani), Fundeni si Schela (judetul Galati).

Reprezentantii DAP Iasi afirma ca zonele din aceste localitati au fost declarate vulnerabile din cauza riscului de suprapunere a surselor de nutrienti proveniti din activitatile agricole precum cresterea animalelor si cultivarea solului.

„Nutrientii ajunsi in organismul uman pot crea grave probleme de sanatate si afecteaza in special sugarii si gravidele, prin consumul apei contaminate. Alte efecte negative ale nutrientilor sunt contaminarea fantanilor domestice, ‘inflorirea’ masiva a algelor din lacurile naturale si artificiale precum si scaderea semnificativa a biodiversitatii acvatice”, au adaugat reprezentantii DAP.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, care vizeaza reducerea poluarii cu nitrati, fosfor, ingrasaminte chimice sau organice, se desfasoara in zece bazine hidrografice – Banat, Crisuri, Somes-Tisa, Siret, Prut, Olt, Jiu, Arges-Vidra, Buzau-Ialomita, Dobrogea-litoral – din 11 judete.

Valoarea proiectului este de 60 milioane euro si este finantat de Guvern printr-un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Obiectivele generale ale proiectului sunt realizarea unor platfome pentru colectarea gunoiului de graj si a gunoiului menajer, lucrari de reabilitarea a pasunilor, plantarea de perdele vegetative pentru protectia cursurilor de apa, reabilitarea sau extinderea sistemelor de canalizare si tratare a apelor uzate in zone in care poluarea este iminenta si promovarea aplicarii Codului de bune practici agricole.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *