Directia Silvica Neamt invita locuitorii judetului, autoritatile locale si scolile sa participe la impaduriri

Peste 200 de hectare de teren vor fi impadurite in Maramures, in aceasta primavara
Directia Silvica Neamt invita locuitorii judetului, autoritatile locale si scolile sa participe la impaduriri
Directia Silvica Neamt invita locuitorii judetului, autoritatile locale si scolile sa participe la impaduriri

Directia Silvica Neamt invita locuitorii judetului, autoritatile locale, scolile, alte institutii implicate in fenomenul forestier sa i se alature in activitatile de sezon grupate sub genericul “LUNA PLANTĂRII ARBORILOR  2013″.

Regenerarea padurilor, conservarea si protectia acestora, in scopul dezvoltarii lor durabile, constituie principalele activitati ale silvicultorilor nemteni.

In aceasta primavara va fi parcursa cu lucrari de regenerare o suprafata de 500 de hectare de teren aflata in proprietatea publica a statului si in administrarea Directiei Silvice Neamt; dintre acestea, 370 de hectare sunt regenerari naturale, 130 de hectare sunt regenerari artificiale si 54 de hectare de completari curente.

Pentru suprafata de 554 hectare care se va parcurge in acest an cu lucrari de regenerare se vor folosi peste 1.040.000 de puieti forestieri, asigurati in proportie de 90% din pepinierele proprii ale Directiei Silvice Neamt.

De indata ce timpul o va permite, se va trece la scoaterea puietilor din pepiniere si plantarea acestora, pentru a se beneficia de avantajele excedentului hidric din sol determinat de topirea zapezii.

In perspectiva urmatorilor ani, pentru asigurarea materialului saditor sunt incluse in programul din aceasta primavara infiintarea in solarii a unei suprafete de 1.400 metri patrati semanatura de molid, iar in pepiniere infiintarea unei semanaturi de salcam pe 30 de ari si se vor repica un numar de 1.392.000 puieti de molid, respectiv 162 ari.

Dincolo de multiplele si nepretuitele binefaceri aduse maine de padurea intemeiata azi, a planta un arbore este un gest esential de geneza, care il apropie pe om de creator si care poate implini, dandu-i sens, justificare si maretie, existenta pamanteasca a fiecarei fiinte umane.

Directia Silvica Neamt invita locuitorii judetului, autoritatile locale, scolile, alte institutii implicate in fenomenul forestier sa i se alature in activitatile de sezon grupate sub genericul: “LUNA PLANTĂRII ARBORILOR” – 2013.

Lucrarile de impadurire sunt precedate de o serie de activitati (recoltarea si prelucrarea semintelor, munca exercitata prin prestarea lucrarilor in solarii, pepiniere, plantaj etc.), la care se adauga si grija constanta pentru reusita regenerarilor, ingrijirea arboretelor tinere, care sunt grupate, traditional, in sintagma “campanie de impaduriri”. Aceasta sintagma al carei sens, oarecum militar, se justifica prin dimensiunea mijloacelor umane, financiare si tehnice si presupune o remarcabila desfasurare de forte.

In realitate, munca silvicultorului, in general in tacere si discretie, implica, pe langa profesionalism si disciplina, multa daruire, atentie si, de ce nu, iubire pentru tot ce inseamna arbore si padure.

Acesta este si sensul profund al cuvintelor marelui silvicultor roman Marin Dracea, care afirma ca, pentru a creste si inflori, arborele are nevoie nu doar de conditii prielnice de mediu, ci, mai ales, de roua si caldura inimii omenesti.

Acelasi mare specialist mentiona ca “…iubirea de arbore si de padure hotarasc in ultima analiza soarta padurilor unei tari, intr-o anumita epoca. Nu-si apara padurea decat un popor constient de propriul sau destin si care vrea sa traiasca”.

Cu aceasta ocazie avem deosebita placere de a va reinnoi invitatia de a participa alaturi de personalul silvic si de invitatii nostri la aceste actiuni care se inscriu in manifestarile desfasurate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pentru marirea suprafetei impadurite, la nivelul judetului Neamt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *