Directia Silvica Prahova a recuperat, in instanta, 3.723 hectare de padure

AmCham: Modificările la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung
Directia Silvica Prahova a recuperat, in instanta, 3.723 hectare de padure
Directia Silvica Prahova a recuperat, in instanta, 3.723 hectare de padure

La finalul anului recent incheiat, Directia Silvica (D.S.) Prahova a reusit sa recupereze 3.723 hectare de padure, in urma unui proces castigat in instanta impotriva Asociatiei Ceata Mosnenilor Izvorani. In acelasi timp, DS Prahova mai are pe rolul instantelor, in diverse faze de judecata, aproximativ 20 de procese pentru recuperarea unor suprafete de fond forestier apartinand statului si care au fost retrocedate „cu cantec” unor persoane juridice sau fizice, de catre comisiile de fond funciar. „Cel mai complex dosar este cel aflat pe rolul Tribunalului Brasov, unde ne judecam de cativa ani pentru recuperarea a 12.400 hectare de padure. In restul dosarelor, este vorba de revendicarea unor suprafete de padure mult mai mici”, ne-a declarat Sorin Vintila, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Prahova.

In momentul de fata, in administrarea Directiei Silvice Prahova se afla o suprafata de aproximativ 90.000 hectare de padure, aflata in proprietatea publica a statului, la care se adauga alte 22.000 de hectare apartinand unor persoane juridice sau fizice care au incheiat contracte de paza si prestari de servicii silvice cu amintita institutie.

In urma cu circa doi ani, Regia Nationala a Padurilor- Romsilva (din care face parte si Directia Silvica Prahova) avea pe rolul instantelor mai bine de 5.000 de procese pentru retrocedarea unor suprafete de fond forestier, pentru ca in prezent numarul acestor procese sa scada la circa 3.000. „In urma proceselor finalizate pana acum, am reusit recuperarea a circa 270.000 hectare de padure. Aceste suprafete forestiere erau in litigii si acum au intrat, definitiv, in proprietatea statului”, a declarat Adam Craciunescu, directorul Romsilva.

Din suprafata totala de 6,470 milioane hectare de fond forestier al Romaniei, Romsilva a retrocedat, pana luna trecuta, peste 3,17 milioane de hectare, dintre care 1,3 milioane de hectare catre persoane fizice, 958.000 de hectare unor unitati administrativ-teritoriale, 117.000 de hectare catre unitati de cult si 16.000 de hectare Academiei Romane. Astfel, in momentul de fata, cei circa 18.000 de angajati ai regiei Romsilva mai au in administrare circa 3,2 milioane hectare de padure aflata in proprietatea statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *