Directia Silvica scoate la vanzare mai putini brazi decat anii trecuti

Direc?ia Silvic? scoate la vânzare mai pu?ini brazi decât anii trecu?i
Directia Silvica scoate la vanzare mai putini brazi decat anii trecuti
Directia Silvica scoate la vanzare mai putini brazi decat anii trecuti

Numarul brazilor taiati de catre Directa Silvica Covasna pentru sarbatorile de iarna a scazut la mai putin de jumatate, in urma retrocedarilor suprafetelor de fond forestier.

Potrivit directorului de productie din cadrul Directiei Silvice Covasna, ing. Emilian Cornea, anul acesta numarul brazilor care vor fi scosi la vanzare pentru Sarbatoarea Craciunului este de 245 de bucati, comparativ cu 650 de brazi cati au fost taiati anul trecut. Motivul pentru care numarul pomilor a scazut atat de mult, este retrocedarea suprafetelor de fond forestier. Acesta a explicat ca brazii care urmeaza sa fie scosi la vanzare se vor recolta doar de pe raza Ocoalelor Silvice Covasna si Bretcu, in urma executarii taierilor de ingrijire a padurii: „Anul trecut am taiat 650 de bucati si anul acesta 245, daca vor fi solicitari si daca vor corespunde din punct de vedere calitativ, pentru ca nu taiem orice daca nu avem garantia ca nu valorificam. Daca nu sunt frumosi, nu ii taiem, pentru ca o sa ramanem cu ei si e pacat sa ii distrugem. Ei se vor recolta in special din suprafete in care executam taieri de ingrijire, deci nu taiem special pomi de Craciun, ci extragem acesti pomi odata cu executarea unor lucrari de rarire a regenerarilor naturale”, a mentionat reprezentantul Directiei Silvice Covasna.

Potrivit acestuia, preturile au ramas la fel ca in ultimii 3-4 ani, astfel ca pentru un brad cu inaltime cuprinsa intre 0.7 si 1.30 de metri pretul va fi de 24.80 lei, pentru un pom de Craciun cu inaltimea cuprinsa intre 1.31 si 2 metri va trebui sa scoatem din buzunr 31 de lei, iar pentru un brad de peste 2 metri vom plati 37.20 de lei. Emilian Cornea a precizat ca preturile brazilor scosi la vanzare pentru populatie se stabilesc la nivel de tara de catre Regia Nationala a Padurilor, fiind unice in toate judetele.

In ceea ce priveste agentii economici, numarul brazilor pusi la dispozitie pentru aceasta categorie va fi foarte mic anul acesta, deoarece „prioritara este populatia”. „Vom incerca sa sprijinim si sa oferim prin contracte de sponsorizare/protocol catre diferite organizatii, scoli, camine de batrani, asociatii care organizeaza spectacole si asa mai departe. Fata de anul trecut, cand am dat 100 de bucati prin contracte de protocol si sponsorizare, anul acesta vor fi foarte putini datorita faptului ca numarul brazilor taiati a scazut la mai putin de 50%, dar incercam, in masura in care va fi posibil, sa onoram astfel de solicitari”, a declarat ing. Cornea.

Anul trecut s-au vandut toti brazii pusi spre vanzare, existand solicitari din partea cumparatorilor. Ca si anii trecuti, Directia Silvica doreste sa valorifice si pomii confiscati de la comerciantii care nu au acte in regula, astfel ca numarul brazilor poate fi mai mare. Totusi, domnul inginer este de parere ca brazii naturali ar trebui sa se gaseasca in casele noastre din ce in ce mai putin, deoarece „e pacat sa se extraga din natura, dupa ce se chinuie sa creasca atata”, fiind necesari 10-15 ani pentru ca un brad sa atinga inaltimea de 2 metri.

„Din fericire, la noi, in zona noastra, el creste natural si se regenereaza natural, deci nu este un efort financiar mare”, a conchis Emilian Cornea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *