Directia Silvica taie „la ras” padurea ce a apartinut societatii Forestiera Lamosi

Luptele pentru obtinerea unor suprafete imense de padure pe nimic de catre grupurile de interese continua. Desi exista cerere de retrocedare pentru cele 4.200 hectare de padure de la Mera, punctul Vulcaneasa, depusa de Mihai Manta, mostenitor al unuia dintre actionarii societatii Forestiera Lamos SAR, Directia Silvica Vrancea taie din aceasta padure fara nici o jena.

Zilnic, cantitati imense de busteni iau drumul gaterelor din zona unde sint transformati in cherestea care ulterior este vinduta de Directia Silvica. Cel care avizeaza aceste taieri este chiar seful Directiei Silvice, Petrica Tudosa. Acesta nu este un caz singular, taierile masive din padurile ce urmeaza sa fie retrocedate devenind o practica.

Mihai Manta, insotit de citiva oameni din Mera, a mers joia trecuta pentru a vedea padurea sau mai exact ceea ce a mai ramas din padurea pe care ar urma sa o primeasca. Surpriza acestuia a fost imensa cind, ajuns in padure, a gasit cantitati imense de lemn taiat, intr-un loc special amenajat, numit rampa forestiera. La fata locului se aflau si cei care ar fi trebuit sa pazeasca padurea dar care in realitate se ocupau cu taierea copacilor din padurea pe care urmeaza sa o retrocedeze fostilor proprietari. Motivarea lor a fost una simpla si prevazuta in Legea 247 privind reconstituirea dreptului de proprietate: anume ca pina la punerea in posesie se poate taia din padurile aflate in administrarea statului. Suparat de aceasta situatie, Mihai Manta l-a sunat pe Petrica Tudosa de pe telefonul mobil al unui cetatean din Mera. Acesta sustine ca Petrica Tudose i-ar fi cerut lui Manta sa nu faca „vilva” cu acest caz deoarece ii va da banii pe lemnul exploatat. Mai mult, Tudosa a reusit sa il convinga pe batrinul Manta ca ii va trimite banii acasa „prin posta”, lucru putin probabil.
In realitate, ordinul de taiere masiva a arborilor din padurea Vulcaneasa ar putea avea la baza supararea mai marelui Directiei Silvice Vrancea pentru ca au fost pierdute procurile speciale facute de Mihai Manta si care ar fi permis mafiei padurilor sa puna mina pe 4.200 hectare de padure pentru o suma derizorie. Aceasta reusise ca in data de 29 noiembrie 2006, sa obtina o imputernicire de la Manta pentru seful Ocolului Silvic Focsani, Victor Dumitru, ca mandatar care sa il reprezinte in obtinerea celor 4.200 de hectare padure.

Victor Dumitru si conflictele de interese

In momentul incheierii acestei imputerniciri, Victor Dumitru lucra ca inginer in cadrul Ocolului Silvic Focsani. Mai mult, ocolul era condus pe atunci de bunul sau prieten Petrica Tudosa, actualul sef al Directiei Silvice Vrancea. Aceasta situatie poate fi considerata un conflict de interese deoarece Dumitru era imputernicit sa reprezinte interesele lui Manta si in relatia cu Directia Silvica, unde, din martie 2007, ocupa functia de sef al Ocolului Silvic Focsani. Mai mult, din aceasta noua ipostaza Victor Dumitru putea decide chiar si ce terenuri ar fi putut primi Mihai Manta, pe care il reprezenta in calitate de mandatar, deoarece padurile soli-citate se afla in administrarea Ocolului Silvic Focsani, cel pe care il conduce.
Timp de noua luni, seful Ocolului Silvic Focsani a fost imputernicit sa ii reprezinte interesele lui Mihai Manta pentru a intra in posesia celor 4.200 de hectare de padure. Nu se stie cu exactitate de ce, dar in data de 29 august 2007, Mihai Manta revoca procurile speciale date lui Victor Dumitru si Mitica Hagiu. Revocarea calitatii de mandatari a fost facuta la un notariat din Panciu.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *