CE adopta o propunere de directiva in domeniul sigurantei nucleare care prevede evaluari obligatorii la fiecare 6 ani

România, una din cele 32 de ??ri care de?in tehnologia întregului ciclu nuclear
 CE adopta o propunere de directiva in domeniul sigurantei nucleare care prevede evaluari obligatorii la fiecare 6 ani
CE adopta o propunere de directiva in domeniul sigurantei nucleare care prevede evaluari obligatorii la fiecare 6 ani

Comisia Europeana (CE) a adoptat joi o propunere de directiva care stabileste in intreaga UE obiective de siguranta pentru a reduce semnificativ riscurile prin introducerea unui sistem de european de evaluari o data la sase ani, cresterea transparentei aspectelor legate de siguranta nucleara si consolidarea autoritatilor nationale de reglementare.

‘Este de competenta statelor membre sa decida daca doresc sa produca energie nucleara sau nu. La momentul actual, exista 132 de reactoare nucleare in functiune in Europa. Sarcina noastra, in cadrul Comisiei, este de a garanta ca siguranta reprezinta cea mai mare prioritate in fiecare dintre acestea’, a declarat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, in cadrul unei conferinte de presa.

Noua directiva prevede un obiectiv de siguranta, respectiv ca statele membre sa se asigure ca, in cazul unui accident, emisiile radioactive in mediu sunt practic inexistente.

In acest sens, vor avea loc teste de siguranta la centralele nucleare ale UE la fiecare sase ani, iar statele membre vor aproba de comun acord temele specifice si metodologia comuna a evaluarilor efectuate de echipe multinationale. Statele membre sunt responsabile, de asemenea, de punerea in aplicare a recomandarilor. In cazul unor intarzieri sau in cazul in care recomandarile nu sunt aplicate, CE poate organiza o misiune de verificare in statul membru.

Apoi, fiecare centrala nucleara face obiectul unei evaluari periodice nationale a sigurantei cel putin o data la 10 ani si al unei evaluari specifice, in cazul unei posibile prelungirii a duratei sale de viata.

De asemenea, noua directiva prevede ca centralele noi trebuie concepute intr-un mod care sa garanteze ca, in cazul in care zona activa a reactorului este avariata, acest lucru nu va avea consecinte in afara centralei.

Propunerea legislativa face referire la masuri specifice de pregatire si interventie la fata locului pentru situatii de urgenta. Astfel, fiecare centrala nucleara trebuie sa aiba un centru de asistenta pentru situatii de criza care este protejat impotriva radioactivitatii si a cutremurelor sau inundatiilor si sa puna in aplicare orientari stricte privind gestionarea accidentelor.

In ceea ce priveste transparenta, autoritatile nationale de reglementare si operatorii centralei vor trebui sa dezvolte o strategie care va defini modul in care publicul este informat in cazul unui accident, dar si in perioade de functionare normala a instalatiei. Aceasta strategie va trebui sa fie publicata, prevede noua directiva. De asemenea, cetatenii vor avea posibilitatea de a participa la procesul decizional, atunci cand se acorda licenta unei noi centrale nucleare.

In cele din urma, directiva garanteaza ca autoritatile nationale de reglementare sunt independente in ceea ce priveste luarea deciziilor si ca interesele politice, economice sau societale nu pot prevala asupra obiectivelor de siguranta. Autoritatilor nationale de reglementare trebuie sa li se aloce fonduri suficiente si personal specializat pentru a permite functionarea eficienta a acestora, subliniaza CE.

In urma accidentului nuclear de la Fukushima din martie 2011, sefii de stat si de guvern din UE au solicitat CE, impreuna cu Grupul european de reglementare pentru siguranta nucleara (ENSREG), sa efectueze teste de rezistenta si sa revizuiasca legislatia UE in domeniul sigurantei nucleare. Propunerea CE de modificare a directivei privind siguranta nucleara din 2009 se bazeaza pe lectiile invatate in urma accidentului de la Fukushima si a testelor de rezistenta, dar tine cont si de propunerile expertilor si de punctele de vedere ale autoritatilor nationale de reglementare, industriei si societatii civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *