FAO: „Nu avem nevoie de Organisme Modificate Genetic la nivel mondial pentru a aborda problema foametei

Directorul general al FAO: "Nu avem nevoie de Organisme Modificate Genetic la nivel mondial pentru a aborda problema foametei

Directorul general al FAO: „Nu avem nevoie de Organisme Modificate Genetic la nivel mondial pentru a aborda problema foametei

Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, raspunde cu ‘da’ si cu ‘nu’ utilizarii de organisme modificate genetic, ‘nu’ in sensul ca nu este nevoie de acestea pentru a aborda problema foametei, si ‘da’ in sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana in viitor.

‘Nu in sensul cu nu avem nevoie de OMG la nivel mondial pentru a aborda problema foametei. Exista suficienta tehnologie disponibila, mai ales din Africa, in America Latina, care ar putea sa creasca productia de alimente. Africa are nevoie de o revolutie verde si nu de mai multe OMG in momentul de fata. Semintele pe care le folosesc in momentul de fata acolo sunt seminte pe care le folosesc de 40-50 de ani, inaintea revolutiei verzi. Deci exista posibilitati de imbunatatire a productiei folosind aceste tehnologii’, a declarat Jose Graziano da Silva, intrebat de jurnalisti cu privire la utilizarea de organisme modificate genetic.

Seful FAO a spus ca raspunsul este si ‘da’ in sensul ca impactul schimbarilor climatice asupra productiei de alimente este mult mai puternic decat putem sa prevedem in momentul de fata.

‘Am vazut efectul in unele zone afectate, am trait 6 ani in Chile si am vazut care este impactul acestui lucru in acele zone. Acum in nordul tarii nu au nici apa potabila pentru orase. Importa apa cu navele din Sud. Deci raspunsul este si da in sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana in viitor. Nu putem sa evitam niciuna dintre aceste posibilitati pentru a creste productia de hrana in viitor. Mai ales ca nu stim care va fi impactul asupra zonelor si soiurilor traditionale si conventionale’, a declarat Jose Graziano da Silva.


De asemenea, acesta a subliniat faptul ca utilizarea OMG este mult mai larga decat se crede si ca nu trebuie sa ne pripim sa tragem niste concluzii.

‘In general vorbim de OMG cu referire la seminte insa noua nu ne place monopolul semintelor de la Monsanto, acesta nu le place fermierilor. Asadar semintele modificate genetic sunt doar o mica parte din aplicatiile OMG-urilor. Se folosesc OMG-uri si la producerea de vaccinuri. Vaccinurile pentru oameni, pentru cai contin organisme modificate genetic. Exista si plante modificate genetic care pot fi utilizate pentru productia de vaccinuri. Asadar nu trebuie sa ne pripim sa tragem niste concluzii’, a explicat Jose Graziano da Silva.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a spus ca ministerul se va pronunta punctual, de fiecare data cand va fi nevoie, dar numai dupa ce se va consulta cu toti specialistii si fermierii implicati in agricultura.

‘In privinta Organismelor Modificate Genetic vom emite un punct de vedere, ca minister, dupa consultarea specialistilor, a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, a fermierilor, fie ca sunt incadrati in categoria ferme de familie, sau sunt fermieri mai mari, punctual, de fiecare data cand se va solicita ca un anumit produs modificat genetic sa o fie introdus in cultura si dupa ce va fi obtinut avizul institutiei europene care se ocupa de siguranta alimentara institutiei numita EFSA (Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara EFSA – n.r.)’, a declarat Daniel Constantin.5 Apr 2014 - Sursa: Capital.roArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016