Discutii aprinse pentru paduri in Caras Severin

Monitorizeaza p?durile Clujului prin satelit
Discutii aprinse pentru paduri
Discutii aprinse pentru paduri

Mai multi primari caraseni au ridicat probleme legate de taierea arborilor din proprietatile private, subliniind faptul ca normele in vigoare impiedica proprietarii sa se bucure de materialul lemnos. Discutiile au venit in urma prezentarii pe care Directia Silvica a facut-o marti, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural pe luna in curs. „Ce facem daca oamenii au o padure care se intinde pe 30 sau 50 de ari? Recolteaza un ciot pe an? E imposibil sa murim de frig cu padurea noastra alaturi…“, spunea Marian Vlasici, primarul comunei Lupac.

Acesta a fost imediat secondat de catre alti doi edili, Mihai Radan (Carasova) si Ion Iacob Damian (Vermes). Raspunsurile primite au vizat clar actele normative in vigoare.

Primarul de Vermes considera ca marcarea, potrivit legii, a unui metru cub de material lemnos pentru recoltat, intr-un an, pe un hectar de padure, duce la situatii ilare. „Am urcat pe dealuri si, dupa ce a fost marcat un singur arbore, ni s-a spus «Gata, am finalizat marcarea!»“, povesteste Damian. Raspunsul a venit din partea reprezentantului Directiei Silvice, Mihai Bona: „In lege este prevazut acel metru cub de recoltat anual, pe hectar. In cazul in care proprietarul are amenajament silvic, i se marcheaza conform prevederilor acelor amenajament. Am avut cazuri care s-au dus pana in «Cuca Macaii» si au marcat un singur arbore, jumatate sau un sfert de metru cub. Asta este legislatia“, a amintit Bona.

Acesta a mai precizat ca exista fanete, cu consistenta arboricola sub 0,4, ce pot fi defrisate fara marcare, neindeplinind conditiile pentru a fi padure. In baza unui act normativ mai vechi, proprietarul putea sa-si faca un studiu sumar de amenajare, care a fost aborgat, fiind valabil doar cu cei care au peste 100 de hectare, in Caras-Severin fiind numai doi sau trei asemenea proprietari. „Proprietarii de paduri trebuie sa inteleaga ca nu pot taia dupa bunul plac. Nu dorim ca in judetul nostru sa ajungem la defrisari masive. Taierile ilegale de arbori trebuie impiedicate. In ritmul in care primarii ar dori sa se taie padurile, in zece ani n-am mai avea paduri in judet“, a subliniat prefectul judetului, Silviu Hurduzeu.

In sprijinul asocierii a venit si vicepresedintele Consiliului Judetean, Ionesie Ghiorghioni, care a amintit ca are o experienta in domeniu de peste 20 de ani, legat de retrocedarile padurilor. „Este un cod silvic ce trebuie respectat. Amenajamentul poate fi facut cu succes doar prin asociere. Iar finantari vor primi in urmatoarea perioada doar asociatiile. M-as referi si la retrocedare, legat de reinfiintarea Comunitatii de Avere si vom demara aceasta activitate, pentru ca este pacat pentru suprafata care se intinde de la Marga la Lapusnic sau Moceris. Acest lucru ar duce la cote egale intre proprietatea privata si Regia Nationala“, a precizat Ghiorghioni.

Reprezentantul Directiei Silvice a mai adaugat, legat de initiativa anterioara de reinfiintare a Comunitatii de Avere, ca „interventia Directiei Silvice a dus la castigarea procesului cu Comunitatea, pentru ca nu s-au facut pasii necesari. In viitorul apropiat speram ca se rezolva“, a amintit Bona.

Potrivit prezentarii facute de catre Directia Silvica a judetuluiCaras-Severin, in ceea ce priveste retrocedarile, in baza Legii 18 din 1991 au intrat in posesia persoanelor fizice 7.979 hectare de padure, pe Legea 1 din 2000 – 33.498 ha (3.650 ha ce au intrat in posesia persoanelor fizice, 7.739 ha – forme asociative, 298 ha- unitati de cult si 21.811 ha – unitati administrative). Pe Legea 247 din 2005 au fost retrocedate 4.325 de hectare de suprafete impadurite. Fata de suprafetele validate de catre comisia judeteana de fond funciar, nu au fost predate 694 ha pe Legea 1 din 2000 si 1.117 ha la Legea 247 din 2005.

„Pe masura solutionarii dosarelor aflate pe rol la instantele judecatoresti, aceste suprafete vor fi retrocedate fostilor proprietari, in cazul in care, prin hotarari definitive si irevocabile se va da castig de cauza acestor persoane“, se specifica in materialul prezentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *