Disfunctia glandei tiroide

Disfunctia glandei tiroide

Hormonii tiroidieni, produsi de glanda tiroida, controleaza functii vitale, precum caldura corpului, consumul de calorii, consumul de oxigen sau pulsul. Multe femei se confrunta in zilele noastre cu simptome precum oboseala cronica, descuamarea unghiilor si cresterea in greutate, fara un motiv aparent care sa le cauzeze.

O scanare a glandei tiroide constituie un pas important in drumul spre vindecare. „La 3% dintre barbatii si peste 20% dintre femeile care se prezinta la o evaluare endocrinologica se identifica probleme asociate disfunctiei glandei tiroide, fara ca pacientul sa asocieze aceste aspecte; se intampla, de asemenea, si invers, chiar mult mai des, sa fie incriminata o patologie tiroidiana, in conditiile unei functii tiroidiene normale”, ne-a spus dr. Adrian Comanici, medic endocrinolog la Clinica Mirmed Aslan din Bucuresti. Problemele tiroidei sunt adesea greu de identificat, deoarece simptomele pot fi usor confundate cu cele generate de alte afectiuni, iar in lipsa unei investigatii specializate acestei zone, este neglijata atat de medic, cat si de pacient. Frecventa aparitiilor problemelor tiroidei creste odata cu varsta.
„Tulburarile cele mai frecvente ale glandei se manifesta printr-o crestere a volumului ei, printr-o hipo sau hiperactivitate, care pot afecta in mod divers organismul. Unele afectiuni endocrine pot fi diagnosticate in faza clinica iar prin diagnosticul precoce este impiedicata progresia spre boala manifesta si aparitia de complicatii”, ne sfatuieste dr. Adrian Comanici. Clinica Mirmed Aslan pune la dispozitia pacientilor din Romania un echipament care a revolutionat piata medicala – Ultrasonograful Siemens Acuson S2000 ABVS – unul dintre cele doua aparate disponibile in Europa de Est care permite o abordare moderna a patologiei sanului, depistarea precoce a formatiunilor tumorale, fara iradiere si contraindicatii. Sistemul ultrasonografic este configurat pentru efectuarea de investigatii complexe in intreaga patologie endocrinologica ce impune evaluare imagistica ultrasonografica, incluzand si abordarea patologiei glandei tiroide.
CE RISCĂM DACĂ NU MERGEM LA MEDIC?
Cele mai inalnite afectiuni in Romania sunt disfunctii de multe ori subclinice, frecvent asociate cu patologia inflamatorie cu componenta autoimuna. Intalnim, de asemenea, hiper si hipofunctii tiroidiene, nodulii de tiroida si, mai rar si de nedorit, cancerul tiroidian. Consumul de sare iodata ajuta la buna functionare a glandei, insa un control amanuntit este obligatoriu pentru a fi sigure ca avem o tiroida sanatoasa. Timpul necesar pentru examinarea unei paciente este de aproximativ 12 minute, iar procedura este nedureroasa si neinvaziva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *