DISPAR CASELE DE PE MALUL MARII

Marea Britanie cedeaza deja din teritoriul de pe tarm in fata incalzirii globale. Maldivele vor disparea in 20 de ani, iar Bangladeshul, India si China vor numara milioane de refugiati de mediu.

In mai putin de cinci ani, 13 case vor disparea din satul britanic Skipsea, aflat in Yorkshire”s East Riding, una dintre cele mai erodate coaste din Europa. Alte 78 le vor urma pina in 2058, arata „The Independent” intr-un reportaj intitulat „O lume pe cale de disparitie: satul care intra in mare”.

Povestea locuitorilor din Skipsea este unul dintre exemplele de inceput ale unor previziuni mult mai sumbre, pe care ONU le repeta de doi ani. Un sfert dintre locuitorii lumii traiesc in zone amenintate de cresterea nivelului marii, estimeaza autorii US Geological Survey, citati de Reuters. Nivelul marii creste, in fiecare an, cu 1-2 milimetri. Acum 10.000 de ani insa, acesta se ridica cu 20 de metri in 500 de ani, dupa colapsul ghetarilor continentali. Evenimentul s-ar putea repeta, daca ne uitam la istoricul datelor, avertizeaza americanii. In Australia, raportul Organizatiei Commonwealth pentru Cercetare Industiala si Stiintifica aduce inclusiv cifre concrete de crestere: incalzirea globala ar putea ridica nivelul marii cu 16 centimetri pina in 2030 si cu pina la 50 de centimetri in 2070.

Cele mai vizate state se afla in regiunea Asia Pacific (Bangladesh, India, Vietnam, China), iar oamenii de stiinta de top din Australia sint de parere ca, pina in 2070, milioane de oameni care locuiesc in aceste zone vor ramine fara casa. In Europa, cele mai expuse par a fi insulele Maldive, spun membrii Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbarea Climatica din cadrul ONU. Cel mai inalt punct de pe acest arhipeleag de abia se ridica la doi metri deasupra nivelului marii, fiind cel mai jos loc de pe harta din lume. O mare parte dintre aceste insule vor fi inundate in cel mult 20 de ani. Aproape 2.000 de insule din Indonezia asteapta aceeasi soarta, spun si jurnalistii de la Associated Press.

20 de milioane de persoane s-au deplasat deja in alte parti de pe glob, indica ultimele cifre ONU, iar cauzele principale sint alunecarile masive de teren sau poluarea pinzei freatice.

Sursa: E-transport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *