Dispare gheata multianuala din regiunea Arctica

Calota glaciara arctica formata de-a lungul anilor pur si simplu a disparut, ceea ce va face posibila aparitia unor noi rute maritime. Acest strat de gheata, ce poate avea o grosime de 80 de metri, a blocat de secole rutele ce ar putea scurta drumul dintre oceanele Atlantic si Pacific. Conform specialistului canadian David Barber, de la Universitatea Manitoba, gheata se topeste foarte repede.gheata multianuala

„Aproape ca nu mai exista acest strat de gheata multianuala in emisfera nordica”, a declarat acesta in fata parlamentului, unde si-a prezentat descoperirile.

Cercetatorii sunt de parere ca scaderea cantitatii de gheata din regiunea Arctica se datoreaza schimbarilor climatice provocate de emisiile de gaze cu efect de sera.

Ceea ce ar fi trebuit sa fie o misiune de succes s-a transformat intr-una esuata in momentul in care echipa lui Barber a descoperit sute de kilometri de gheata „putreda”, groasa de doar 50 de centimetri, care acopera alte straturi de gheata mai veche. In locul acestui strat de gheata subtire, cercetatorii se asteptau sa gaseasca in Marea Beaufort niste straturi groase de gheata.

„Nu am vazut asa ceva niciodata in cei 30 de ani de cand lucrez in acest domeniu, este tragic”, a mai explicat Barber.

Informatiile colectate de cercetatori americani arata ca stratul de gheata inregistrat in 2009 este cel mai scazut de pana acum, situatia fiind mai grava si decat in 2007 si 2008. Astfel, pana cel tarziu in 2030, Polul Nord ar putea ramane, pentru prima data intr-un milion de ani, fara gheata vara.

Regiunea Arctica se incalzeste de trei ori mai repede decat restul planetei din cauza efectului de reflexie. Cu cat se topeste o cantitate mai mare de gheata, cu atat sunt expuse soarelui suprafete mai mari de apa. Apa absoarbe mai multa lumina decat gheata si permite o incalzire mai rapida, iar in acest moment, gheata este topita atat de razele soarelui, cat si de apa calda de dedesubt.

Dupa multe cercetari, echipa lui Barber a reusit sa gaseasca un strat de gheata multianuala gros de 6-8 metri, dar care a fost rupt in bucati de valuri in doar cinci minute.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *