Intr-un studiu realizat de Centrul pentru Stiinte Polare din cadrul Universitatii din Washington se atrage atentia asupra riscului de disparitie a uneia dintre cele mai rare specii de cetacee, narvalul, misterioasa balena arctica cu corn.

Cu un efectiv estimat la cel mult 80.000 de exemplare, narvalul e putin cunoscut, din cauza preferintelor sale stricte, care il fac foarte greu accesibil observatiilor.

Extrem de activ in timpul noptii polare, narvalul se scufunda pana la 1.500 m in cautarea doar a unor specii de peste de care este conditionata supravietuirea sa.

El traieste in turma si revine mereu in aceleasi ape. „Schimbarile imprevizibile si rapide ale climei, ca urmare a procesului de incalzire globala atrage riscuri asupra narvalului, un animal care nu-si schimba obiceiurile”, a avertizat dr. Kristin Laidre, seful echipei de cercetatori care au intocmit studiul.

Mai vulnerabil decat ursul polar

Autorii studiului atentioneaza asupra faptului ca s-a observat migrarea turmelor de narval din zona Baffin Bay spre arii care nu-i sunt specifice, cu temperaturi mai scazute. De asemenea, modificarile de temperatura schimba teritoriile speciilor de pesti cu care se hraneste narvalul si aduc mai aproape de el balenele ucigase care il vaneaza.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here