Disparitia mamutilor lanosi, legata de clima, nu de oameni

Mamutii lanosi au ramas fara pajistile pe care se hraneau, acest factor ducand la disparitia lor.
disparitia mamutilor
Mamutii lanosi au disparut din cauza lipsei de vegetatie din campii si nu din cauza oamenilor, potrivit unui studiu al Universitatii Durham din Marea Britanie.

Dupa cea mai rece perioada a ultimei epoci de gheata, de acum 21.000 de ani, a existat o disparitie dramatica a pajistilor pe care se hraneau mamutii.

Mamutii lanosi erau animale intalnite pe tot teritoriul Europei. S-au retras in nordul Siberiei acum circa 14.000 de ani, unde au disparut in urma cu aproximativ 4.000 de ani.

Cauzele extinctiei lor sunt inca neclare si au devenit subiecte ale multor dezbateri stiintifice.

Unii cercetatori sustin ca disparitia lor a fost cauzata de schimbarile climatice, iar altii ca a fost provocata de oameni sau chiar de un meteorit cazut pe Terra.

Acum, potrivit profesorului Brian Huntley de la Universitatea Durham, dezbaterile au ajuns la un punct final.

„Rezultatele cercetatorilor noastre arata ca schimbarile climatice, prin efectele avute asupra vegetatiei, au fost factorul cheie care a cauzat reducerea populatiei de mamuti si, in cele din urma, disparitia lor”, a spus Huntley.

Profesorul Huntley si colegii sai au creat o simulare pe calculator a vegetatiei din Europa, Asia si America de Nord din ultimii 42.000 de ani. Ei au facut acest lucru combinand diverse estimari asupra climatului din aceasta perioada cu modele ale cresterii plantelor in conditii diferite.

Ei au descoperit ca, in timpul epocii de gheata, clima rece si uscata, cu concentratii reduse de dioxid de carbon, nu a favorizat cresterea copacilor. Asa ca padurile au fost inlocuite de pajisti imense, ideale pentru marile ierbivore precum mamutii lanosi. Dar climatul mai cald, mai umed si cresterea concentratiilor de CO2 de la sfarsitul epocii de gheata, au dus la aparitia padurilor si la disparitia pajistilor, reducand hrana mamutilor.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *