Disparitia marilor pradatori afecteaza ecosistemul Pamantului

Disparitia marilor pradatori afecteaza ecosistemul Pamantului

Indepartati pradatorii (lei, tigri, lupi, pume, balene, rechini) din partea de sus a lantului alimentar si intregul ecosistem va incepe sa se schimbe.

In prezent, planeta se afla in mijlocul celei de-a sasea disparitii in masa, potrivit studiului realizat de 22 de oameni de stiinta din sase tari. Numai ca aceasta extinctie este diferita de celelalte prin faptul ca este cauzata de activitatea oamenilor – poluare, vanatoare, pescuit sau braconaj.

Un document publicat in revista Science sugereaza ca distrugerea acestor pradatori de top de catre oameni are consecinte in intreaga lume, plecand de la schimbari in peisaj si pana la incendiile de vegetatie.

Pescuitul excesiv a dus la micsorarea numarului de lei de mare, mancarea preferata a balenelor ucigase, care au inceput sa manance vidre de mare, a caror populatie in Insulele Aleutine din Alaska a scazut cu 90% de la sfarsitul anilor 1980 pana in 2005. In ultimele trei decenii, numarul leilor africani a scazut sub 40.000, in timp ce tigrii au pierdut 93% din specie.

Lipsa acestor pradatori are o cascada de efecte imprevizibile. „Acum, pentru prima oara, traim intr-o lume din care acesti mari consumatori lipsesc. Suntem foarte surprinsi sa vedem care sunt consecintele disparitiei acestor pradatori. Este uimitor sa vezi cat de importanti sunt ei in functionarea naturii, indiferent de tipul ecosistemului din care fac parte”, a declarat unul dintre participantii la studiu, citat de USA Today.

Exemple din cercetare:

– Leii. Extinctia leilor a avut drept urmare o explozie a populatiei babuinilor. Aceste primate sunt purtatori de boli care au inceput deja sa afecteze oamenii din zona.

– Lupii. Atunci cand acestia au fost readusi in parcul National Yellowstone, s-a micsorat populatia de elani si cerbi, ceea ce a permis dezvoltarea unui mediu propice speciile care traiesc in zona.

– Pumele. Micsorarea numarului de pume in statul american Utah a dus la o explozie a populatiei de cerbi, care consuma tot mai multa vegetatie, reducand biodiversitatea in general.

In oceane, disparitia rechinilor din cauza pescuitului excesiv in Atlanticul de Nord a dus la un salt in populatia unei anumite specii de pisici de mare care se hranesc cu crustacee, provocand un colaps al pescuitului de scoici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *