Doar 1 din 5 romani a facut ceva pentru mediu

Majoritatea celor intrebati considera ca Guvernul trebuie sa reduca poluarea . Despaduririle, alunecarile de teren, pericolul nuclear si poluarea din trafic sunt principalele probleme de mediu indicate de peste trei sferturi din romani.
responsabilitate sociala
Un sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii, la cererea Fundatiei TERRA Mileniul III si a Asociatiei ALMA-RO, arata ca aproape jumatate din romanii care locuiesc in mediul urban considera ca principalii vinovati pentru problemele de mediu sunt chiar cetatenii.

In acelasi timp, insa, putin peste 20% din repondenti declara ca au contribuit in vreun fel la actiuni de protectie a mediului.Mai mult de jumatate din cei chestionati – 53% – afirma ca problemele de mediu ar trebui sa fie tratate cu responsabilitate, chiar si in detrimentul cresterii economice.

In acelasi timp, aproape o treime a repondentilor considera ca dezvoltarea economica nu este conditionata de calitatea mediului inconjurator.

Partidele politice nu au strategii de mediu

Peste 90% din cetateni se declara de acord cu introducerea sau cresterea taxelor si a amenzilor pentru aruncarea gunoiului in spatii neamenajate. De asemenea, 82% ar sustine masuri impotriva reducerii spatiilor verzi pentru constructii.

In ceea ce priveste strategiile de mediu ale partidelor politice, peste 50% din repondenti nu stiu ce partid promoveaza cel mai mult protectia mediului, iar 18% au raspuns ca niciunul.

Legislatia de mediu, deficitara
Pentru 80% din romani, legislatia de mediu este deficitara, iar Guvernul nu aloca suficienti bani pentru protectia mediului. Totodata, romanii considera, in proportie de peste 65%, ca „Guvernul trebuie sa reduca poluarea, aceasta nu ar trebui sa ma coste pe mine niciun ban”.

Cheltuieli publice „verzi”

Autoritatile publice din Romania vor fi obligate sa achizitioneze produse ecologice incepand de anul viitor, a anuntat ieri ministrul Mediului, Attila Korodi. „Daca vorbim despre echipamente IT, avem pentru anul acesta o tinta voluntara pe care noi o recomandam autoritatilor publice de 5%, insa, din 2009, tinta devine obligatorie si creste 7%, urmand ca, pana in 2013, sa ajunga la 13%”, a spus Korodi.

Planul national privind achizitiile publice ecologice, elaborat de Ministerul Mediului, stabileste obligativitatea autoritatilor de a introduce cerinte de mediu in criteriile de achizitii publice. „Documentul se refera la consum de hartie, de energie, de apa, la achizitii de mobilier sau la constructii”, a mai spus Korodi.

Actul normativ privind aprobarea acestui plan va fi discutat in Guvern pana la sfarsitul anului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *