Doar 200 de bistriteni isi pot face „Casa verde”

Ministerul Mediului plateste intre 6000 si 8000 de lei din investitia in sisteme energetice alternative, iar principiul selectiei va fi primul venit, primul servit.casa verde bistrita

Asteptat de trei ani, programul prin care Fondul de Mediu finanteaza costurile de instalare a unor centrale care folosesc sursele de energie regenerabila va demara in prima zi din iulie . Programul guvernamental este croit doar pentru proprietarii de case, iar numarul finantarilor este limitat. Banii care pot fi obtinuti variaza in functie de tipul de centrala pentru care se opteaza: solara, pe rumegus sau pompe de caldura si pot fi maximum opt mii de lei. Cererile se depun la Agentia Judeteana de Protectie a Mediului, care la randul sau le trimite la Fondul de Mediu. Dupa aprobarea dosarului initial, beneficiarul trebuie sa incheie un contract de executie cu o firma de specialitate, la alegere, isi face investitia, iar teoretic, dupa ce trimite toate facturile si chitantele primeste si banii. „Dosarul initial nu este complicat deloc, este nevoie doar de copia dupa cartea de identitate, dovada de proprietate a imobilului, si a faptului ca nu exista litigii pe aceasta, dovada platii la zi a impozitului , o declaratie pe proprie raspundere a proprietarului si numarul unui cont bancar”, explica directorul Agentiei de Protectia a Mediului, (APM) Stefan Muresan.

Buget limitat

Programul Casa Verde are la Bistrita un buget de 1,6 milioane de lei, iar conducerea APM a ajuns la concluzia, dupa ce a facut calculele, ca pot fi acceptati in jur de 200 de solicitanti. „Principiul va fi primul venit, primul servit . Dupa primele doua de solicitari nu vom mai accepta cereri.”, precizeaza directorul Muresan. Pentru ca deja zeci de bistriteni se intereseaza zilnic de acest program, APM a instruit doi inspectori care se vor ocupa numai de „Casa Verde”, iar in caz de aglomeratie alti trei ii vor ajuta: „interesul este foarte mare. Credem ca vor fi numerosi solicitanti. Noi suntem pregatiti”, spune seful de la Protectia Mediului.

Acopera 60% din costuri

Administratorii firmelor care instaleaza centrale care folosesc energia alternativa sunt sceptici in privinta programului: „Trebuia sa apara de trei ani. Speram sa mearga. Cred insa ca era mai bun un program de genul Rabla, in care ti se dadea fila CEC. Asa, este cam complicat. Din ce stim noi, Fondul de Mediu are termen pana in 31octombrie sa comunice solicitantilor rezultatul”, explica Dan Batinas, reprezentantul unei firme care vinde si instaleaza centrale cu panouri solare din Bistrita. Potrivit acestuia subventia ar putea acoperi cam 60% din costurile totale cu centrala: „De exemplu la o casa cam de 151 de metri patrati, cu 4 persoane, cu tot cu boiler de 200 de litri si instalatia la cheie costurile ajung la 2000 de euro. Depinde insa cat aproba finantarea pentru ca precizarea este pana la 6000 de leipentru panouri solare”, mai spune acesta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *