Producatorii de dulciuri apeleaza la orice strategie pentru a atrage consumatorii, in special copiii. Bomboanele nu se mai ambaleaza in pungi de plastic, ci se apeleaza la jucarii de tot felul.
dulciuri cu aditivi
Testoasele Ninja au devenit astfel casuta unor dropsuri. Jucaria este foarte interesanta, dar din pacate bomboanele, din cauza compozitiei, pot afecta sanatatea celor mici. Principalul ingredient al produsului analizat este zaharul, care ii imprima un index glicemic foarte ridicat. Pancreasul consumatorilor va avea de suferit, fiind obligat sa secrete o cantitate mare de insulina. Cantitatea mare de zahar nu numai ca afecteaza pancreasul, dar va avea efecte grave si asupra dintilor copiilor. La acestea contribuie si acidifiantul E330, acid citric.

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca bomboanele au un profil extrem de dezechilibrat, fiind de fapt zahar amestecat cu coloranti chimici azoici de sinteza. Din aceasta cauza are si o valoare energetica foarte ridicata.

4 COLORANTI, ZECI DE BOLI
Cei patru coloranti utilizati pentru a face bomboanele mai atractive va pot face copilul foarte agitat, pentru ca induc sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Consumul cronic de produse care au in compozitie astfel de aditivi alimentari are efecte adverse si asupra adolescentilor. Acestea se traduc prin tulburari de comportament, agitatie, scaderea nivelului de inteligenta. E104, galben de chinolina, are o doza zilnica admisa de 10 mg/kg corp. Depasirea acesteaia duce la aparitia dermatitelor. E110, sunset yellow, poate provoca urticarie, rinite, congestie nazala, alergii, tumori ale rinichilor, distrugeri cromozomiale, dureri de stomac, stari de voma, indigestie, perturbari ale gustului. Rosu Ponceau, E124, este unul dintre colorantii care au efecte cancerigene. Nu poate fi consumat mai mult de 4 mg/kg corp. Indigotina, E132, provoaca iritatii ale pielii, tensiune arteriala si deficiente de respiratie.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI

In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul recomanda ca femeile insarcinate si care alapteaza, copiii, supraponderalii si obezii, cei cu alergii, cu afectiuni dermatologice, cerebrovasculare, hepatice, renale, cei cu astm, bolnavii de cancer, cei cu sindrom ADHD sa nu consume produsul. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma bomboanele analizate.

INGREDIENTE:
zahar, sirop de glucoza din porumb, acidifiant E330 – acid citric, antiaglomerant: stereat de magneziu, arome, agent de stralucire: E903 – ceara caruba, coloranti: E104 – galben de chinolina, E110 – sunset yellow, E124 – rosu ponceau, E132 – indigotina

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here